Peking ähvardas USA-d uiguuride seaduse vastuvõtu peale tagajärgedega

BNS
Copy
«Me oleme moslemid, kuid meie võitlus ei ole usuline võitlus,» kinnitas uiguuride enesemääramise eest võitlev Rebiya Kadeer Postimehele.
«Me oleme moslemid, kuid meie võitlus ei ole usuline võitlus,» kinnitas uiguuride enesemääramise eest võitlev Rebiya Kadeer Postimehele. Foto: Toomas Huik

Peking mõistis neljapäeval jõuliselt hukka USA seaduse, mis kehtestab sanktsioonid Hiina ametnikele seoses massilise uiguuride ja muude moslemivähemuste vangistamisega, nimetades seda pahatahtlikuks rünnakuks Hiina võimude kavale oma loodepiirkonnas Xinjiangis.

Hiina kavatseb resoluutselt anda vastulöögi ning USA tunneb kõigi järgnevate tagajärgede koormat, teatas Hiina välisministeerium avalduses.

USA president Donald Trump allkirjastas kolmapäeval uiguuri inimõiguste seaduse.

Seadus võeti USA kongressis heaks pea ühehäälselt ja sellega nõutakse USA valitsuselt väljaselgitamist, millised Hiina ametnikud uiguuride ja teiste vähemuste meelevaldse kinnipidamise, piinamise ja ahistamise eest süüdi on.

Seejärel külmutaksid Ühendriigid nende ametnike vara USA-s ja keelaks nende sisenemise riiki.

Hiina välisministeeriumi teatel on see ebaviisakas sekkumine Hiina siseasjadesse ja Washingtoni kutsuti oma vigasid parandama.

«See niinimetatud seadus laimab sihilikult inimõiguste olukorda Xinjiangis ja ründab pahatahtlikult Hiina poliitikat Xinjiangi valitsedes,» teatas ministeerium.

Inimõiguslaste sõnul on Hiina kinni pidanud vähemalt miljon uiguri ja muud moslemivähemust, et nad jõuliselt assimileerida. Peking väidab, et uiguurid on õppekeskustes, mis pakuvad alternatiivi islamiäärmuslusele.

Trump allkirjastas seaduse ajal mil avaldati tema endise julgeolekunõuniku John Boltoni uue raamatu väljavõtted. Bolton kirjutas, et Trump olla oma Hiina ametivennale Xi Jinpingile öelnud, et ta kiidab ulatuslikud kinnipidamislaagrid heaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles