Prantsusmaa süüdistab Türgit Liibüa relvaembargo rikkumises

Copy
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ja Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse välisminister Muhammed Tahir Siyala kolmapäeval, 17. juunil peetud kohtumisel.
Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ja Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsuse välisminister Muhammed Tahir Siyala kolmapäeval, 17. juunil peetud kohtumisel. Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaa süüdistab Türgit Liibüale kehtestatud ÜRO relvaembargo korduvas rikkumises ja ütleb, et Ankara takistab riigis relvarahu saavutamist.

Euroopa Liit on käivitanud Vahemerel relvaembargo jõustamise missiooni, aga NATO riik Türgi, kelle püüded EL-i liikmeks saada ei ole vilja kandnud, peab missiooni erapoolikuks. Ankara väitel on sihikule võetud Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus, keda toetab Türgi.

«Liibüas takistab täna rahu ja stabiilsust kehtestamast peamiselt ÜRO relvaembargo süstemaatiline rikkumine, eriti Türgi poolt, hoolimata Berliinis antud lubadustest,» ütles Prantsuse välisministeerium aasta algul peetud kõnelustele viidates.

Liibüas valitseb kaos alates 2011. aastast, mil ülestõusuga kukutati ja tapeti senine liider Muammar Gaddafi. Praeguseks on riik jagunenud kaheks võistlevaks valitsuseks, üks idas, teine läänes. Mõlemal poolel võitlevad relvarühmitused ja kumbagi toetavad eri välisriigid.

Rahvusvaheliselt tunnustatud Tripoli valitsust eesotsas Fayez Sarrajiga toetavad lisaks Türgile, kes saatis jaanuaris pealinna kaitseks sõjaväelasi ja palgasõdureid, ka Itaalia ja Katar.

Riigi idaosa valitsuse väepealikku Khalifa Haftari, kes alustas eelimise aasta aprillis Tripolile pealetungi, kuid pole suutnud pealinna vallutada, toetavad Prantsusmaa, Venemaa, Jordaania, Araabia Ühendemiraadid ja veel mitu araabia riiki.

«Türgi toetus rahvusliku ühtsuse valitsuse pealetungile on suunatud otseselt meie toetatava relvarahu kindlustamise püüete vastu,» ütles Prantsuse välisministeerium. «Seda toetust raskendavad Türgi mereväe vaenulikud ja vastuvõetamatud sammud NATO liitlaste vastu, mille eesmärk on õõnestada ÜRO relvarahu jõustamise püüdeid.»

«See tegevus, nagu kogu muu välissekkumine Liibüa konflkiti peab lõppema,» hoiatab Prantsusmaa.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell püüab saavutada NATO toetust EL-i mereoperatsioonile, aga diplomaatide sõnul ei ole Türgi vastuseisu tõttu seda loota.

Neljapäeval NATO kaitseministrite videonõupidamisel osalev Borrell on avaldanud lootust, et EL-i ja NATO koostöölepe saavutatakse lähiajal, sest relvaembargo jõustamine on mõlema organisatsiooni huvides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles