Euroopa Kohus: Ungari rikub välisriikide vabaühendusi piirates seadust

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán, kelle valitsuse seaduse Euroopa Kohus ebaseaduslikuks tunnistas.
Ungari peaminister Viktor Orbán, kelle valitsuse seaduse Euroopa Kohus ebaseaduslikuks tunnistas. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu kõrgeim kohus leidis täna, et Ungari peaministri Viktor Orbáni kehtestatud välisriikidest rahastatavate vabaühenduste keeld rikub Euroopa seadusi.

«Ungari piirangud kodanikuühenduste rahastamisele väljaspool liikmesriiki asuvate isikute poolt ei vasta liidu seadusele,» ütles Euroopa Kohus avalduses.

Euroopa Komisjon andis Ungari kohtusse pärast seda, kui 2017. aastal võeti vastu vabaühenduste seadus, mis EL-i sõnul on ühena paljudest Ungari seadustest vastuolus õigusriigi põhimõtetega.

Seaduse kritiseerijate sõnul on see suunatud eeskätt Ungari juudi päritolu USA miljardäri ja filantroobi George Sorose vastu, kes asutas 1984. aastal Avatud Ühiskonna Fondi ning on Orbáni teravaim kriitik.

Kõnealune seadus nõuab, et teatud vabaühendused, kes saavad aastas üle 7,2 miljoni forinti (20 800 euro) välistoetust, end registreeriksid ja oma rahaallikad avalikustaksid.

Eraldi on välja toodud kohustus avaldada doonorite nimed. Kohustuse eiramise korral ootavad ühendusi sanktsioonid.

Kohtuotsuse põhjal on seaduse puhul tegemist kapitali vaba liikumise piiranguga, sest selles koheldakse erinevalt kapitali riiklikku ja piiriülest liikumist.

«See loob sihikule võetud ühenduste ja fondide suhtes usaldamatuse õhkkonna» ja võib doonorid eemale peletada, öeldi otsuses.

Kohus lükkas tagasi Ungari läbipaistvusväite ja ütles, et piirangud peavad kehtima kõigile, mitte ainult ühiskondlikku debatti mõjutavatele ühendustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles