Kolm Eesti kaitseväelast nakatus Afganistanis koroonaviirusse (2)

Evelyn Kaldoja
, välisuudistetoimetuse juhataja
Copy
NATO sõdurid Kabulis Resolute Supporti missioonil.
NATO sõdurid Kabulis Resolute Supporti missioonil. Foto: Rahmat Gul / AP /Scanpix

Kolm Afganistanis missioonil Resolute Support teenivat Eesti kaitseväelast on haigestunud koroonaviirusse. Esialgu neid kodumaale evakueerida ei plaanita.

«Kuni eelmise nädalavahetuseni õnnestus missioonidel viibivatel Eesti kaitseväelastel Covid-19 viirusesse nakatumist vältida,» kirjeldas kapten Aivo Vahemets kaitseväe pressijaoskonnast Postimehele.

«Nädalavahetusel kinnitati kolmel Afganistani operatsioonil Resolute Support teenival Eesti kaitseväelasel nakatumine Covid-19 viirusesse, nad on teistest teenistujatest isoleeritud ja meedikute hoole all. Neil esinevad kergekujulised haigussümptomid ja haiglaravi keegi ei vaja. Ülejäänud Afganistanis teenivate kaitseväelaste kiirtestid andsid negatiivse tulemuse,» lisas ta.

«Hetkel on kavas kolme Afganistanis haigestunu ravi kohapeal ja nende evakuatsiooni ei planeerita. Vajalik tervishoiuteenus on kohapeal nii oma kontingendi meediku kui baasis olevate liitlaste abil tagatud,» kinnitas Vahemets. «Kui olukord peaks muutuma on Eesti kaitsevägi valmis haigestunud kaitseväelased Eestisse tagasi toimetama. Koroonaviirusega nakatunud kaitseväelased on oma haigestumisest lähedastele teada andnud.»

«Kui olukord peaks muutuma on Eesti kaitsevägi valmis haigestunud kaitseväelased Eestisse tagasi toimetama. Koroonaviirusega nakatunud kaitseväelased on oma haigestumisest lähedastele teada andnud.»

Rahvusvahelistel välisoperatsioonidel viibib hetkel üle saja Eesti kaitseväelase. Suuremad Eesti kontingendid on Prantsusmaa juhitaval Saheli piirkonna operatsioonil Barkhane – ligi 50 kaitseväelast Malis – ning Afganistanis NATO operatsioonil Resolute Support, kus on pea 40 kaitseväelast.

Eesti poolt on praegu mehitamata Iraagi missioon Inherent Resolve, kus tavapäraselt teenis kokku seitse Eesti kaitseväelast. Iraagi missioonile arvatud kaitseväelased on Vahemetsa sõnul valmis olukorra paranedes teenistusse asuma.

«Sarnaselt kogu maailmaga on koroonaviirus mõjutanud ka rahvusvahelisi operatsioone, kus jälgitakse tihedamalt kontingendiliikmete terviseolukorda, peetakse rangelt kinni hügieeninõuetest, tavapärastest ettevaatusabinõudest ja välditakse lähikontakte niipalju kui see teenistuslikke eripärasid arvestades võimalik on,» selgitas Vahemets

«Kindlasti tuleb silmas pidada ka seda, et paljud operatsioonipiirkonnad on kõrge Covid-19 riskitasemega riigid, kuhu reisimisel rakendatakse 14-päevast karantiiniperioodi. Seetõttu on võimalik kõrge riskitasemega riikides teenivate kaitseväelaste puhkuste ära jätmine, kuna reisimisel rakendatav karantiin pärsiks oluliselt teenistuse korraldust,» lisas kaitseväe esindaja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles