Soomlastele teeb Trumpi väidetav geograafiaalane võhiklus nalja (5)

BNS
Copy
Möödunud aasta oktoobris külastas Soome president Sauli Niinistö USA presidenti Donald Trumpi.
Möödunud aasta oktoobris külastas Soome president Sauli Niinistö USA presidenti Donald Trumpi. Foto: CNP/ADM/Capital Pictures/CNP/ADM/Capital Pictures/Scanpix Baltics

Väikse rahvana Euroopa Liidu loodeosas on soomlased harjunud sellega, et nende kodumaast teatakse vähe.

Siiski reageerisid Soome sotsiaalmeedia kasutajad neljapäeval innukalt väitele, mille kohaselt olevat USA president Donald Trump enne 2018. aastal Helsingis peetud kõnelusi Vene presidendi Vladimir Putiniga küsinud, kas Soome on endiselt Venemaa osa.

Väite on ilmutanud oma memuaarides USA endine riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, kelle paljastav ülevaade tema 17-st Valges Majas veedetud kuust näitab muu hulgas küllalt kesisena USA presidendi geograafiaalaseid teadmisi.

5,5 miljoni elanikuga Soome iseseisvus Venemaast 1917. aastal ja tõrjus Teise maailmasõja ajal kaks Nõukogude Liidu sissetungikatset.

«Trump küsis, kas Soome kuulub Venemaale. Loomulikult ärritab see meid, soomlasi,» kirjutas sotsiaaldemokraadist parlamendiliige Hussein al-Taee neljapäeval Twitteris. Kuid «tähelepanu äratamine oma viletsate geograafiateadmistega ei ole Trumpi suurim mure».

Tuuli Kamppila Soome Feministide Parteist säutsus omalt poolt: «See ei ole midagi, Putin arvab endiselt, et Ukraina on osa Venemaast.» 

Viidates juurdlusele võimalikust kokkumängust Venemaaga 2016. aasta valimistel, imestas politoloog Teivo Teivanen: «Trump võis mõelda, et ta mängis ka kokku ka Soomega?»

Ja lisas: «Lõpuks ometi on Soome tõusnud maailmapoliitika keskpunkti, kuigi see on üksnes fantaasia.»

«Ma ei oleks nii mures, aga Trump ja (Soome president Sauli) Niinistö kohtusid esmakordselt kaheksa kuud enne seda, kui Bolton Valges Majas tööle asus,» märkis Soome ajakirjanik ja saatejuht Tuomo Hyttinen.

Osa kommentaatoreist seadis siiski Boltoni väite kahtluse alla, arvestades, et Trump on külastanud Soomet mitu korda, sealhulgas 1992. aastal seoses laevaehitustehinguga. 

Boltoni väide ei ole samas esimene kord, kui USA presidendi teadmised Soome kohta on luubi alla võetud. 

2018. aastal ütles ta seoses California metsapõlengutega, et Soome oma suurte metsadega on suutnud põlenguid vältida, sest «nad kulutavad palju aega rehitsemisele».

Trumpi sõnad tekitasid segadust Soome metsandusekspertides, sotsiaalmeedia kasutajad aga hakkasid usinasti postitama pilte endast aiatööriistadega. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles