Patrušev: massikogunemistest lõikavad kasu kommunistid

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Patrušev (keskel) kuulab pealt, mida on president Dmitri Medvedevil öelda kaitseminister Anatoli Serdjukovile.
Nikolai Patrušev (keskel) kuulab pealt, mida on president Dmitri Medvedevil öelda kaitseminister Anatoli Serdjukovile. Foto: SCANPIX

Vene Julgeolekunõukogu sekretäri Nikolai Patruševi sõnul sai rahvakogunemistest peamist kasu Vene Kommunistlik Partei.

Uudisteagentuurile Interfax antud intervjuus pidas Patrušev silmas mullu detsembril aset leidnud rahvarohkeid protestiaktsioone Bolotnaja väljakul ja Akadeemik Sahharovi prospektil.

Interfaxi korrespondenti huvitas, kas kõnealused meeleavaldused võisid olla tulusad näiteks lääneriikidele või veel kellelegi. «Arvan, et ei võida ei lääs ega keegi muu, vaid konkreetseteks võidumeesteks on hoopis kommunistid,» ütles Patrušev, kuid oma arvamust ta ei põhjendanud.

Vene Kommunistlik Partei ametlikult Bolotnajal ja Sahharovi prospektil toimunud massikogunemistel ei osalenud. Selle asemel korraldasid nad oma aktsiooni, kuhu tuli oluliselt vähem inimesi. Rida kommuniste käis iseennast esindades hoopis opositsiooni korraldatud kogunemistel.

Patruševi sõnul pole miitingutel osalevad inimesed agressiivsed ega ka mitte ekstremistlikult meelestatud.

Küll aga eksisteerib tema väitel oht, et Vene poliitikasse püütakse sekkuda välismaalt ja seda  organisatsioonide kui fondide kaudu.

Vene ühiskond ei luba kõrvalistel oma asjadesse sekkuda ja seda ei inimõiguste kaitse ega demokraatia loosungite all, lisas Patrušev.

Samaaegselt Patruševiga avaldas meeleavalduste kohta arvamust Vene peaprokurör Juri Tšaika. Tema on seisukohal, et meeleavalduste korraldamiseks saadud raha pärineb tihti piiritagustest allikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles