Soomes väljastatud relvaekspordilubade väärtus langes märgatavalt

BNS
Copy
Sanna Marin
Sanna Marin Foto: REINHARD KRAUSE/REUTERS

Soome kaitseministeeriumi väljastatud relvaekspordilubade väärtus langes möödunud aastal 40 protsendi võrra, ilmnes ministeeriumi avaldatud aastaraportist.

Välja anti kokku 105 miljoni euro väärtuses ekspordilube, samas kui 2018. aastal oli vastav näitaja 176 miljonit eurot.

Lähis-Ida osakaal Soome relvaekspordis langeb jätkuvalt. Lähis-Itta anti mullu ekspordilube 4,6 miljoni euro eest, 2018. aastal oli vastav näitaja 25 miljonit. 

Aastail 2017 ja 2016 anti Lähis-Itta eksportimiseks lube umbes 40 miljoni euro väärtuses ja aastal 2015 veidi üle 100 miljoni.

2018. aasta novembris otsustas tollane Juha Sipilä valitsus, et Soome lõpetab uute relvaekspordilubade väljastamise Saudi Araabiasse ja Araabia Ühendemiraatidesse. 

Praeguse peaministri sotsiaaldemokraadist Sanna Marini valitsuse programmi on kirjutatud, et Soome ei vii kaitsematerjali sõdivatesse või inimõigusi rikkuvasse riiki. 

Läinud aastal anti üle kahe kolmandiku lubadest eksportimiseks Euroopasse. Teisel kohal selles nimistus oli Põhja-Ameerika. Lähis-Ida osakaal langes alla viie protsendi antud lubade väärtusest. 

Ekspordilube anti eurodes enim tulejuhtimisseadmetele ja nendega seotud tehnikale, snaiperrelvadele ja nende lisaseadmetele, aga ka tarkvarale.

Viimase kümnendi kõrgeim näitaja oli eurodes aastal 2015, mil relvaekspordilube anti kokku 377 miljoni eest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles