Rootsi tähistab Soome kaotamist uue ühekroonise mündiga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi tähistab Soome kaotamist uue ühekroonise mündiga
Rootsi tähistab Soome kaotamist uue ühekroonise mündiga Foto: AP / Scanpix

Rootsi riigipank annab välja uue ühekroonise mündi, millega tähistatakse 200 aasta möödumist Fredrikhami lepingu sõlmimisest.

17. septembril 1809. aastal sõlmitud lepinguga kaotas Rootsi kontrolli Soome üle ja Soome alad, kaasa arvatud Ahvenamaa saared, läksid Vene keisririigile, kirjutab Aftonbladet.

Soome 700-aastane seotus Rootsiga algas aastal 1154, kui Rootsi kuningas Erik alustas ristiusustamist.

Hiljem tahtis Rootsi kuningriik laiendada riigipiire ida suunas, see viis sõdadeni Novgorodiga. 18. sajandil peetud Põhjasõja käigus vallutati Soome Vene vägede poolt.

Vene keiser Aleksander I rajas 29. märtsil 1809 Soome aladele autonoomse Soome Suurvürstiriigi, mis jäi püsima aastani 1917.

Uue ühekroonise mündi disainis rootslanna Annie Winblad Jakubowski. Mündi ühel küljel on kuningas Karl XVI Gustav ja teisel poolel sümboolne meri, mis tähistab Rootsi ja Soome vahelist veeteed.

Mündil on tekst: «Den underbara sagan om ett land på andra sidan hafvet» (Suurepärane lugu meretagusest maast).

See lause pärineb Johan Ludvig Runebergi raamatust «Studentbesöket i Finland 1857» (Üliõpilase reis Soome 1857).

Rootsi riigipanga nõukogu esimees Johan Gernandt esitles eile uut münti Rootsi kuningale Karl XVI Gustavile ja Soome presidendile Tarja Halonenile.

Rootsi uued ühekroonised vermitakse Soome rahapajas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles