Uuring: koroonaviirus oli Põhja-Itaalias juba detsembris

Copy
Tervishoiutöötajate meeleavaldus Milanos.
Tervishoiutöötajate meeleavaldus Milanos. Foto: Zumapress/Scanpix

Uus koroonaviirus levis kahes Põhja-Itaalia suurlinnas juba detsembris, ehk kaks kuud enne esimese juhtumi tuvastamist, selgub riikliku tervishoiuinstituudi reoveeuuringust

Teadlased leidsid Sars-Cov-2 viiruse geneetilisi jälgi aasta lõpus Milanost ja Torinost kogutud reoveeproovides. Bologna veeproovides esinesid viiruse jäljed jaanuaris, teatas instituut ISS.

Itaalia esimene teadaolev viiruse kohapealse leviku juhtum tuvastati veebruari keskpaigas.

«Tulemused aitavad aru saada viiruse leviku algusest Itaalias,» teatas ISS.

Samuti kinnitavad need instituudi teatel nüüdseks kindlaid rahvusvahelisi tõendeid, et reoveeproovidel on varajase tuvastamise vahendina strateegiline roll.

Itaalia oli esimene Euroopa riik, mida viirus tabas ja esimene riik maailmas, mis kehtestas üleriigilised piirangud. Esimene kohapealse leviku juhtum tuvastati Lombardia maakonnas Codogno linnas.

Valitsus kuulutas Codogno 21. veebruaril niinimetatud punaseks tsooniks ja käskis selle ümbruse isoleerida. Hiljem isoleeriti veel üheksa linna Lombardias ja Venetos, enne üleriigilist karantiini märtsi algul.

Koroonaviirus on nõudnud Itaalias üle 34 500 elu.

ISS-i veekvaliteedi ekspert Giuseppina La Rosa ja tema meeskond analüüsisid 40 reoveeproovi vahemikust oktoober 2019 kuni veebruar 2020.

Tulemused, mida kinnitasid kaks erinevat metoodikat kasutavat laborit, näitasid uue koroonaviiruse jälgi Milanost ja Torinost 18. detsembril võetud proovides. Viirus leiti ka 29. jaanuaril Bolognast võetud proovis.

Oktoobris ja novembris võetud proovid olid negatiivsed, mis tähendab, et viirus polnud veel kohale jõudnud, märkis La Rosa.

Et suur hulk koroonaviirusejuhte on kergete sümptomitega või asümptomaatilised, võivad reoveetestid viidata viiruse levikule juba enne, kui esimesed nakatumist kliinilist kinnitust leiavad.

ISS ärgitas tervishoiuministeeriumit korraldama regulaarset reoveeproovide võtmist, kasutamaks seda vahendina viiruse leviku varajaseks tuvastamiseks.

Juulis alustatakse turismikeskusteks peetavates piirkondades vastavat pilootprogrammi, eesmärgiga luua sügiseks üleriigiline reoveetestimise võrgustik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles