LGBT-vastane retoorika võib sulgeda Poolale ELi rahakotirauad (1)

Copy
Poola abielupaar Dawid Mycek ja Jakub Kwiecinski. Poola võimuladvik on viimastel nädalatel pälvinud tähelepanu sõnavõttudega LGBT kogukonna aadressil.
Poola abielupaar Dawid Mycek ja Jakub Kwiecinski. Poola võimuladvik on viimastel nädalatel pälvinud tähelepanu sõnavõttudega LGBT kogukonna aadressil. Foto: MATEJ LESKOVSEK/REUTERS/Scanpix

Poolat on varemgi niinimetatud LGBTI ideoloogiast vabade tsoonide loomise eest manitsetud, nüüd aga võivad need tsoonid ohtu seada taaskäivitamisfondist saadava rahastuse.

Kaks Euroopa Komisjoni tippametniku saatsid hiljuti viiele Poola kohalikule omavalitsusele kirja, milles pärisid aru, ega koroonapandeemia järgsest taaskäivitamisfondist saadav võimalik rahastus aita kaasa neis piirkondades seksuaalvähemuste edasisele diskrimineerimisele.

Kirja saatmise aluseks on tõsiasi, et need omavalitsused on kuulutanud end LGBTI ideoloogiast vabadeks tsoonideks, teatas saadetud kirja näinud portaal EUObserver. Sellise kirja saatmist Poola omavalitsustele kinnitas ka Saksa ajaleht Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Euroopa Komisjoni ametnikud ütlesid poolakatele saadetud kirjas, et EL arutab praegu, kuidas kulutada raha leevendamaks pandeemia mõjusid ELi liikmesriikides, sealhulgas ka Poolas.

Samal ajal, nagu selgub kirjast, tahab komisjon, et kõnealused Poola omavalitsused hindaksid diskrimineerimise riski seoses taaskäivitamisfondiga. Näiteks muretseb komisjon, kas toetust antaks kohalikele ettevõtetele, kes keelduvad tööle võtma lesbisid, geisid, biseksuaale, transsoolisi ja intersoolisi inimesi.

Kirjas ärgitati omavalitsusi võtma vastu uued meetmed, mis edendaksid võrdsust ja seisaksid vastu diskrimineerimisele nende piirkonnas. Seejuures ootab komisjon omavalitsustelt kirjalikku plaani selle kohta, milliseid meetmeid rakendada kavatsetakse.

Kirja allkirjastasid tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse peadirektor Joost Korte ja regionaal- ja linnapoliitika peadirektoraadi juht Marc Lemaître, kes ühtlasi vastutavad raha eraldamise eest ELi liikmesriikide sotsiaal- ja regionaalprojektidele. Ametnike sõnul peab EL enne taaskäivitamisfondist raha eraldamist hindama riske seoses võimaliku diskrimineerimisega.

Nad olid märganud Poola kodanike kaebusi soeses üha kasvava LGBTI-kogukonna vastase retoorikaga Poolas ning seetõttu tsiteerisid nad oma kirjas lõiku ELi seadusest, mis sätestab Poolale kohustuse kaitsta vähemuste õigusi.

«Samal ajal kui nad [Poola omavalitsused] kasutavad ELi raha... toovad need tegevused [LGBTI ideoloogiast vabade tsoonide loomine] kaasa [mõnede] kodanike hirmu olla diskrimineeritud nende samade võimude poolt, või saada kaaskodanikelt peksa, või kaotada töö,» kirjutasid Korte ja Lemaître EUObserveri teatel oma kirjas.

Sel nädalal hoiatas grupp LGBTI kogukonda toetavaid eurosaadikuid, et kuigi LGBTI vabad tsoonid on loodud viies omavalitsuses, on probleem Poolas hoopis sügavam. Eurosaadikute sõnul on Poola president Andrzej Duda süüdi viha kasutamises selleks, et võita peagi ees ootavad valimised.

«On vastuvõetamatu, et ühe liikmesriigi president rikub oma käitumisega leppeid ja väärtusi, millele tuginedes Euroopa Liit loodud on,» ütles Itaalia eurosaadik Fabio Massimo Castaldo.

Eurosaadikud võtsid sõna pärast seda, kui Duda allkirjastas 10. juunil «Perekonna harta» valimisettepanekud, mis keelaks LGBT-teemalise õppe koolides, omasoolistele paaridele lapsendamise ja abielu.

Eelmisel nädalal ütles Duda valimiskampaania kõnes, et LGBT (lesbi-, gei- ja biseksuaalsed ning transsoolised) liikumise propageerimine on hävitavam kui kommunism.

Europarlament toetas eelmise aasta lõpus 463 poolt- ja 107 vastuhäälega eelnõu, milles nõuti Poolalt kohalike omavalitsuste LGBTI-vastaste tsoonidega seotud otsuste tühistamist. Siis kutsusid Europarlamendi saadikud ühendust üles kontrollima ELi rahaliste vahendite kasutamist, et tuletada Poolale ühtlasi meelde, et vahendeid ei tohiks kasutada diskrimineerivatel eesmärkidel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles