EL-i liidrid ühislaenu küsimuses edasiminekut ei saavutanud

BNS
Copy
Euroopa Liidu ja idapartnerluse riikide juhtide videokohtumine. Foto on illustratiivne.
Euroopa Liidu ja idapartnerluse riikide juhtide videokohtumine. Foto on illustratiivne. Foto: Stenbocki maja

Euroopa Liidu valitsusjuhid leidsid reedesel videokohtumisel, et Euroopa vajab majanduse taaskäivitamise kava ja selles tuleb kiiresti kokku leppida, ent vastuolulistes küsimustes arutelu mingit edasiminekut ei toonud, edastas rahvusringhäälingu uudisteportaal.

Reedene videokohtumine oli esimene kord, kus valitsusjuhid arutasid Euroopa Komisjoni ettepanekut lisaks pikaajalisele eelarvele majandust ka suure ühislaenuga turgutada. Riigid kordasid oma seisukohad üle ja kõik vaidlusalused teemad alates taaskäivitamise fondi suurusest ja laenude ning toetuste vahekorrast jäävad arutamiseks järgmiseks ülemkoguks, mida loodetakse pidada juulis juba füüsiliselt Brüsselis.

«Valitsusjuhid nõustusid üksmeelselt, et praeguse kriisi tõsidus õigustab ulatuslikku ühist vastust, milles on koos solidaarsus, investeeringud ja reformid. Ja mul oli hea meel kuulda, et mitmed liidrid rõhutasid, et me peame tegema kõik võimaliku, et jõuda kokkuleppele kiiresti enne suvepuhkust,» ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen.

«Me peame aktiivselt töötama mitmete keerukate teemadega nagu pikaajalise eelarve ja majanduse taaskäivitamise fondi maht, tagasimaksete skeem, toetuste ja laenude küsimus ning tingimuslikkus, mis on samuti raske teema ja see ei tule üllatusena,» lisas Euroopa Ülemkogu president Charles Michel.

Ta nentis, et keeruline küsimus on ka kriteeriumid, sest paljud riigid leiavad, et need peaksid olema rohkem seotud koroonaviiruse tagajärgedega.

«Seis on päris keeruline ja keeruline on ta just selles osas, et on neid riike, kes näevad laenude ja toetuste suhet hoopis teistmoodi. Kindlasti soovitakse seda teha koos Euroopa Liidu eelarvega MFF-ga ja leppida ka eelarve kokku koos taaskäivitamiskavaga. See on minu meelest ainumõeldav, aga nagu me teame, et enne koroonaviirust ega tegelikult see kokkulepe oli ikka väga keeruline MFF-i osas,» sõnas Eesti peaminister Jüri Ratas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles