Euroopa suurriigid tahavad Iraani relvaembargo jätkumist

Copy
Iraani sõdurid Teheranis paraadil 22. september 2019.
Iraani sõdurid Teheranis paraadil 22. september 2019. Foto: AFP / Scanpix

Suurbritannia, Saksamaa ja Prantsusmaa välisministrid teatasid reedel, et olid vastu Iraanile kehtestatud ÜRO relvaembargo tühistamisele käesoleval aastal.

«Oleme veendunud, et ÜRO tavarelvastuse embargo tühistamine avaldaks suurt mõju regiooni julgeolekule ja stabiilsusele,» ütlesid ministrid ühisavalduses.

Euroopa kolme peamise suurriigi avaldus on tagasilöögiks Iraanile, mis on USA jõulisest vastuseisust hoolimata nõudnud tungivalt embargo tühistamist.

Vene asevälisminister Sergei Rjabkov lubas maikuu lõpul, et Venemaa teeb kõik endast oleneva, et oktoobris ei kehtiks enam mingeid piiranguid relvade tarnimiseks Iraani.

«Nagu ÜRO julgeolekunõukogu otsuses kirjas on ja nagu me teame selle küsimuse arvukatest aruteludest, siis teeb Venemaa vaieldamatult kõik selleks, et pärast 18. oktoobrit mitte midagi sellist olemas ei oleks,» ütles Rjabkov.

Rjabkov märkis, et ei julge mõeldagi sellele, et pärast 18. oktoobrit 2020 kehtiks mingigi piirangurežiim relvade tarnimiseks Iraani ÜRO tavarelvade registri seitsme kategooria alusel ja vastavalt ka Iraani relvaekspordi osas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles