Babarõkat üritatakse vahistamise kiuste Valgevene presidendikandidaadiks registreerida

Copy
Valgevene presidendiks pürgiv opositsioonipoliitik Viktar Babarõka.
Valgevene presidendiks pürgiv opositsioonipoliitik Viktar Babarõka. Foto: AFP / Scanpix

Belgazprombanki endise juhi Viktar Babarõka dokumendid esitati Valgevene keskvalimiskomisjonile, et registreerida ta presindendikandidaadiks, teatas opositsioonipoliitiku kampaaniastaap.

«Hoolimata faktist, et Viktar Babarõka on ikka veel vahi all, viis meie staap registreerimisprotsessi lõpule. Meie staabi esindaja, advokaat Maksim Zak esitas täna, 20. juunil valimiskomisjonile paki dokumente, et registreerida Viktar Babarõka Valgevene Vabariigi presidendi kandidaadiks,» ütles valimisstaap avalduses.

Samas käivitas staap kampaania põhiseaduse muutmise referendumi läbiviimiseks.

«Ma tahan teatada uuest algatusest. Teen ettepaneku korraldada üleriigiline referendum põhiseaduse muutmiseks,» ütles Babarõka reede õhtul videoläkituses. Kampaaniastaabi sõnul salvestati video enne, kui riiklik julgeolekukomitee Babarõka kinni võttis.

Algatuse eesmärgiks on naasta 1994. aasta põhiseaduse juurde, mis piiras presidendi ametiaega ja jagas valitsuse kolmeks haruks.

Babarõka ja tema poeg peeti kinni 18. juunil. Riigikontroll süüdistab teda ebaseadusliku tegevuse organiseerimises ja läbiviimises.

Valgevene võimud korraldasid neljapäeval läbiotsimise ettevõtetes ja pangas, mis on seotud augustis president Aleksandr Lukašenko vastu kandideeriva Babarõkaga.

Belgazprombank kuulub Vene energiafirma Gazprom alla. Babarõko juhtis panka 2000. aastast 2020. aasta maini, mil ta teatas presidendiks kandideerimisest. Läbi otsiti ka mitu Babarõkaga seotud firmat. 

Reedel ütles peaprokurör Aleksander Konjuk, et Belgazprombanki juhtumiga seotud kohtualused on «finants- ja teistes valdkondades ohuks riiklikule julgeolekule», sestap uurivad asja julgeolekuametite juurdlusosakonnad.

Ametlikku süüdistust ei ole Babarõkale esitatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles