Myanmari Arakani osariigis algab teine aasta internetita

Copy
Arvuti murul. Foto on illustreeriv.
Arvuti murul. Foto on illustreeriv. Foto: Levikom

Myanmari konfliktidest räisitud loodeosas algas täna teine aasta internetita, ütlesid kohalikud elanikud ja inimõigusaktivistid, kes nõuavad valitsuselt võrguühenduse taastamist muu hulgas koroonaviiruse leviku kohta info saamiseks.

Myanmari valitsusväed on alates 2019. aasta jaanuarist kodusõjas Arakani budistidele suuremat autonoomiat nõudva mässulise rühmitusega Arakani Armee (AA).

Valitsus jättis eelmise aasta 21. juunil mitu Arakani ja naaberosariigi Chini linnastut internetita, vallandades paanika elanike seas, kes jäid nii ilma infost rahutuste kohta.

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) nõudis reedel «maailma pikima valitsuse jõustatud internetisulu» kohest lõpetamist.

«Inimestel on hädasti vaja informatsiooni, et püsida ohutuna» kroonapandeemia olukorras, ütles HRW esindaja Linda Lakhdhir.

Myanmaris on ametlikult tuvastatud 287 COVID-19 nakkusjuhtumit, surnud on kuus inimest. Ekspertide sõnul on arv nii väike eeskätt puuduliku testimise tõttu.

Üks valitsusametnik teatas juuni algul, et kaheksa piirkonna linnastut jäävad internetita vähemalt 1. augustini.

Telekomifirmade sõnul andis valitsus neile käsu «ebaseadusliku tegevuse» vältimiseks internet välja lülitada.

Konflikti tõttu on Arakanis ja naaberaladel kümned tuhanded inimesed kodunt põgenema sunnitud, paljud on saanud valitsusvägede ja AA rünnakutes surma või vigastada.

Arvuti on Myanmaris vähestel, internetti kasutatakse mobiiltelefonis, selleta on aga info hankimine võimatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles