Putin ei välista kandideerimist: saame näha

Copy
Vene president Vladimir Putin.
Vene president Vladimir Putin. Foto: Reuters/ScanPix

Vene president Vladimir Putin ei välista taas presidendiks kandideerimist, kui vastavad põhiseadusparandused 1. juuli referendumil heaks kiidetakse.

Samas ütles ta, et ei ole veel kindlat otsust langetanud. 

«Ma ei välista võimalust, et ma kandideerin, kui see põhiseadusse ilmub. Saame näha,» ütles ta pühapäeval telekanali Rossija-1 vestlussaates «Venemaa. Kreml. Putin».

«Ma ei ole enda jaoks veel midagi otsustanud,» lisas ta. 

Kommenteerides põhiseadusparandust, mis lubab tal taas kandideerida, lausus Putin: «Kui seda ei juhtu, siis kahe aasta pärast, ja ma tean seda enda kogemuste põhjal, algab paljudel võimutasanditel normaalse rütmilise töö asemel võimalike ametijärglaste meeleheitlik otsing.»

«Peame töötama, mitte otsima mantlipärijaid,» ütles ta.

Putin tegi põhiseaduse reformi plaanid teatavaks jaanuaris, kuid eitas hiljem korduvalt kavatsust nende abil oma võimuperioodi pikendada. Tema neljas ja seniste seaduste põhjal viimane ametiaeg lõpeb 2024. aastal.

Märtsis tegi aga valitsuspartei Ühtne Venemaa seadusandja Valentina Tereškova ettepaneku loobuda presidendi ametiaja piiranguist või kirjutada ühte eelnõu paragrahvidest sisse säte, et pärast uue põhiseaduse jõustumist on praegusel presidendil, nagu ka igal teisel kodanikul õigus saada valitud riigipeaks.

Põhiseadusmuudatused koos Tereškova ette pandud klausliga kiitsid heaks parlamendi mõlemad kojad ja konstitutsioonikohus. Vastava seaduse allkirjastas ka president.

Venemaa kodanikud saavad hääletada kogu põhiseadusmuudatuste paketi, mitte selle üksikute punktide üle.

Reformipakett nullib heakskiitmisel Putini praeguseks ametis oldud aja, võimaldades tal kandideerida veel kaheks kuue aasta pikkuseks ametiajaks. 

Põhiseaduse muudatused näevad ette veel presidendiameti tugevdamist ja Vene seaduste ülimuslikkust rahvusvaheliste normide ees. Samuti keelustatakse põhiseaduses samasooliste abielu ja Vene põhiväärtusena pannakse paika «usk Jumalasse». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles