President Niinistö andis Trumpile ülevaate enne Putiniga kohtumist

Copy
USA presidendi Donald Trumpi ja Soome presidendi Sauli Niinistö kohtumine 2. oktoobril 2019 Washingtonis Valges Majas
USA presidendi Donald Trumpi ja Soome presidendi Sauli Niinistö kohtumine 2. oktoobril 2019 Washingtonis Valges Majas Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

USA presidendi Donald Trumpi endine julgeolekunõunik John Bolton selgitab oma raamatus, kuidas Soome president Sauli Niinistö andis Trumpile enne kohtumist Venemaa presidendi Vladimir Putiniga olukorrast ja taustadest ülevaate.

Trump ja Putin kohtusid Helsingis 2018. aasta suvel. Boltoni raamat tuleb müüki järgmisel teisipäeval.

Boltoni sõnul tõi Niinistö Trumpile välja mitmed soovitused Venemaa ja selle kohta, kuidas Putiniga suhelda. Niinistö tuletas Trumpile muu hulgas meelde, et Putin on võitleja ja rünnaku korral peaks Trump seetõttu vastu lööma. Niinistö toonitas, et Putinit tasub kohelda austusega, sest kui usaldus juba saavutatakse, siis võib Venemaa president olla taktitundelisem.

Raamatu kohaselt hoiatas Niinistö Trumpi nagu poksimatšis osalejat, et USA president ei tohiks sammugi järele anda. Boltoni sõnul ütles Niinistö oma sõnavõtu lõpus, et kasakad võtavad selle, mis on halvasti kinnitatud.

Raamatu andmetel küsis Trump kohtumisel Niinistölt, kas Soome soovib NATO-ga liituda. Niinistö oli selle peale andnud keeruka vastuse ehk ei öelnud jah ega ei, vaid jättis niiöelda ukse lahti.

Pärast seda oli Niinistö jätkanud oma juttu Putinist ja öelnud Trumpile, et Venemaa president ei ole rumal ja ei ründa NATO riike. Samas oli Niinistö Krimmi osas tõdenud, et ei usu selle tagastamisse Putini poolt.

Bolton toob oma raamatus välja ka muid üksikasju Putini ja Trumpi kohtumise kohta. Boltoni sõnul hilines Putini lennuk ja Venemaa president lasi nagu tavaliselt teistel oodata.

«Ma lootsin, et Trump saab sellest piisavalt pahaseks ja on Putini vastu tavapärasest karmim,» kirjutab Bolton. Endise julgeolekunõuniku sõnul kaalusid nad kogu kohtumise tühistamist, kui Putin oleks piisavalt palju hiljaks jäänud.

Trumpi sõnul rääkis Putin suurema osa ajast ja ta ise kuulas. Samuti kinnitas kohalolev tõlk, et Putin rääkis pea 90 protsenti kohtumise ajast.

Uudisteagentuur STT taotles pühapäeval presidendikantselei kaudu intervjuud Niinistöga, et ta saaks Boltoni väiteid kommenteerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles