New York eemaldab rassismisümbolina taunitud Roosevelti kuju (17)

Copy
USA presidendi Theodore Roosevelti kuju New Yorgis Ameerika Loodusmuuseumi ees.
USA presidendi Theodore Roosevelti kuju New Yorgis Ameerika Loodusmuuseumi ees. Foto: Capital Pictures / Scanpix

New Yorgi võimud teatasid pühapäeval, et eemaldavad ekspresident Theodore Roosevelti kuju, mida on pikka aega taunitud rassistliku ja kolonialistliku sümbolina. 

Roosevelti pronkskuju Ameerika Loodusloomuuseumi ees kujutab endist presidenti ratsa mustanahalise ja põlisameeriklase kohal, kes mõlemad seisavad maas. 

Theodore Roosevelti kuju Ameerika Loodusloomuuseumi ees New Yorgis.
Theodore Roosevelti kuju Ameerika Loodusloomuuseumi ees New Yorgis. Foto: TIMOTHY A. CLARY/AFP

«Oleme näinud, kuidas maailma ja Ameerika tähelepanu on üha enam pöördunud monumentidele kui süstemaatilise rassismi võimsatele ja haiget tegevatele sümbolitele,» teatas muuseum avalduses.

«Roosevelti kuju on olnud pikka aega vastuoluline hierarhilise kompositsiooni tõttu, kus üks figuur on ratsa ja teised kõnnivad jalgsi, mistõttu paljud peavad seda rassistlikuks.»

New Yorgi linnavalitsus toetas muuseumi taotlust.

«Monument kujutab põlisrahvaid ja mustanahalisi alluvate ja rassiliselt alamatena,» ütles linnapea Bill de Blasio. «Linn toetab muuseum taotlust, see on õige otsus ning aeg selle probleemse kuju eemaldamiseks on käes.»

USA on haaratud protestidest rassilise ebavõrdsuse vastu, meeleavaldajad on ümber lükanud hulga rassistlikeks sümboliteks peetavaid kujusid. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles