Iraagi rahandusminister kutsus üles majandusreformidele

Copy
Ali Allawi.
Ali Allawi. Foto: AHMAD AL-RUBAYE/AFP

Iraagi rahandusminister Ali Allawi hoiatas esmaspäeval, et majandus võib langeda tagasipöördumatult madalasse seisu, kui kiiresti ei rakendata reformimeetmeid.

«Reformid on vältimatud,» ütles Allawi uudisteagentuurile AFP antud usutluses. 

«Kui me järgmise aasta jooksul olukorda ei muuda, siis võime seista silmitsi vapustustega, millega me toime ei tule,» sõnas rahandusminister.

Iraagi majandus peaks sel aastal prognooside järgi kahanema umbes kümme protsenti. 

Iraak seisab pärast toornafta hindade kokkukukkumist silmitsi likviidsuskriisiga. Naftabarreli hind kukkus  enam kui 50 dollari pealt möödunud aastal 20 dollari peale barrelilt viimastel kuudel.

See on tekitanud hirme Iraagi valitsuse võimekuse osas maksta palka umbes neljale miljonile riigitöötajale ning lisaks pensione ja sotsiaaltoetusi veel neljale miljonile inimesele.

Valitsuse eelarves oli 2020. aastaks avasektori palkadeks ette nähtud peaaegu neli miljardit dollarit kuus, kuid toornafta müügist teenis valitsus aprillis vaid 1,4 miljardit dollarit. Naftamüük on pea ainus viis, kuidas võimud avalikke kulutusi katta saavad.

Allawi väisas maikuus Saudi Araabiat, et saada erakorralist rahalist toetust vältimaks madalate naftahindade tõttu riiki ähvardavat finantskriisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles