USA välisminister võrdles John Boltonit Edward Snowdeniga (1)

Copy
John Bolton.
John Bolton. Foto: Reuters / Scanpix

John Boltoni avameelne ülevaade oma ametiajast riikliku julgeoleku nõunikuna on võrreldav USA kodanike massilise jälgimise paljastanud Edward Snowdeni käitumisega, ütles esmaspäeval USA välisminister Mike Pompeo.

Pompeo tegi selle avalduse päev enne Boltoni raamatu «Tuba, kus kõik see juhtus. Valge Maja mälestused» («The Room Where It Happened: A White House Memoir») ilmumist. Nõuniku raamat sisaldab mitmeid president Donald Trumpi kompromiteerivaid väiteid.

«Ausalt öeldes, tema avalikustatud informatsioon seab talle üheselt kriminaalvastutuse,» ütles Pompeo uudistekanalile Fox News. 

«Me kõik nägime, mis juhtus, kui inimesed lekitasid sellist salastatud informatsiooni nagu Edward Snowden. Mida John Bolton tegi, ei olnud kuigi erinev.»

Endine USA luuretöötaja Edward Snowden paljastas 2013. aastal, kuidas USA riikliku julgeolekuameti (NSA) agendid kuulavad pealt Ühendriikide, aga ka teiste riikide kodanikke. 

Muu hulgas selgus, et NSA kuulas pealt ka 35 riigipea, sealhulgas Angela Merkeli telefonikõnesid.

Venemaa andis talle varjupaiga ja elamisloa, mida on sestsaadik mitu korda pikendatud.

Venemaale põgenenud Snowdeni kaitsjad peavad teda isikuandmete kaitse eest võitlejaks. USA seevastu süüdistab Snowdenit riikliku julgeoleku ohustamises.

Snowden avaldas mullu sügisel raamatu, milles ta põhjendab kümnete tuhandete USA saladokumentide lekitamise tagamaid. 

«Kui selline informatsioon välja pääseb, kujutab see endast reaalset ohtu ja kahju Ameerika Ühendriikidele,» ütles Pompeo Boltoni teose kohta. 

Oma sõjakate vaadete poolest tuntud Boltoni raamat puudutab tema 17 kuud Valges Majas riigijulgeoleku nõunikuna Trumpile.

Viimaste päevade jooksul on Trump ja tema administratsiooni teised ametnikud väitnud, et raamatu näol on tegemist väljamõeldisega, mis sisaldab samas väga tundlikku salastatud informatsiooni. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles