Rassismivastased üritasid Washingtonis maha võtta endise presidendi kuju (5)

Copy
Meeleavaldajad üritasid Washingtonis maha võtta endise presidendi Andrew Jacksoni kuju.
Meeleavaldajad üritasid Washingtonis maha võtta endise presidendi Andrew Jacksoni kuju. Foto: Reuters / Scanpix

USA-s Washingtonis üritas hulk meeleavaldajaid eile õhtul maha tõmmata endise presidendi Andrew Jacksoni monumenti

USA-d haarasid rassismi ja politseivägivalla vastased meeleavaldused pärast 25. maid, kui Minneapolise linnas hukkus kinnipidamise käigus 46-aastane mustanahaline mees George Floyd, keda kahtlustati pisikuriteos.

Ta suri pärast seda, kui valgenahaline politseinik oli surunud põlvega tema kaelale ligi üheksa minutit, hoolimata sellest, et Floyd ütles, et ei saa hingata. 

Meeleavaldused on levinud üle terve USA ja teistesse riikidesse.

Esmaspäeval üritasid sajad meeleavaldajad kukutada pealinnas Washingtonis endise presidendi ja orjapidaja Andrew Jacksoni kuju, mis asub ka Valge Maja lähistel. 

Julgeolekutöötajad ajasid laiali sajad protestijad, kes olid heitnud Lafayette'i väljaku pargis asuva skulptuuri ümber köied, valmistudes seda maha tõmbama. Monumendi platvormile oli piserdatud värviga: «tapja». 

USA seitsmes president Jackson oli ametis 1829. kuni 1837. aastani ja tal oli oma elu jooksul üle 500 orja. Samuti oli tal suur roll ligi saja tuhande põliselaniku sunniviisilises ümberasustamises, kirjutas AFP. 

USA president Donald Trump kritiseeris protestijaid Twitteris.

«Mitmed inimesed (peeti kinni Washington) D.C.-s häbiväärse vandaalitsemise eest Lafayette'i pargis ühe suurepärase Andrew Jacksoni kuju kallal, lisaks Püha Johannese kiriku fassaadi rikkumisele üle tänava.»

Eelmisel reedel tõmmati USA pealinnas alla Konföderatsiooni kindrali Albert Pike'i monument. Kuigi seni on protestijad keskendunud orjandust pooldanud Konföderatsiooni juhtfiguuridele, siis nüüd on tähelepanu läinud «asutajaisade» George Washingtoni ja Thomas Jeffersoni ausammastele. Nad mõlemad olid orjapidajad. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles