Europol: viirusekarantiin võib hoogustada radikaliseerumist

BNS
Copy
Europol.
Europol. Foto: Eva Plevier/REUTERS/Scanpix Baltics

Uue koroonaviirusega seotud sulgemismeetmed võivad terrorismile kalduvaid veel rohkem radikaliseerida, hoiatas teisipäeval Euroopa Liidu politseiamet. 

Europoli direktor Catherine De Bolle lisas terrorismisuundumusi vaagivat raportit tutvustades, et kasvamas on nii parem- kui vasakpoolne vägivaldsus. Pandeemia majanduslikud ja sotsiaalsed mõjud eskaleerivad rahulolematust.

De Bolle kinnitab raportis, et mõnede isikute edasine radikaliseerumine ei sõltu nende ideoloogilistest veendumustest. Pole vahet, kas tegemist on vasakäärmuslaste, paremäärmuslaste või terroristlike džihadistidega.

Islamiterroristide rünnakud Euroopas vähenesid raporti järgi 2019. aastal tänu paremale õiguskaitsetööle. Täideviidud või ebaõnnestunud džihadistlikke rünnakuid oli seitse.

Kolm Euroopa Liidu liikmesriiki teatasid 2019. aastal kokku kuuest paremäärmuslaste rünnakust. Neist raskeim oli tulistamine Halle sünagoogi juures Saksamaal, kus tapeti kaks inimest. 

Vasakpoolsed ja anarhistid korraldasid eelmisel aastal 26 rünnakut – peamiselt Itaalias, Kreekas ja Hispaanias. Samal ajal on vasakpoolsete ja anarhistlike kahtlustatavate hulk eelnevaga võrreldes kolmekordistunud, seda peamiselt vägivaldsete vastasseisude tõttu Itaalia politseiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles