ÜRO: viirus paiskab miljonid Lõuna-Aasia lapsed vaesusesse (3)

BNS
Copy
UNICEFi töötajad räägivad koroonaviirusest lastele. Afganistan 22. juuni 2020.
UNICEFi töötajad räägivad koroonaviirusest lastele. Afganistan 22. juuni 2020. Foto: PARWIZ/REUTERS/Scanpix Baltics

Üle 100 miljoni Lõuna-Aasia lapse langeb koroonaviiruse pandeemia tagajärjel vaesusesse, hindas ÜRO raport teisipäeval kriisi pikaajalist mõju. 

Hiiglaslikus piirkonnas, kus asub ligi veerand maailma rahvastikust, on nakkusjuhtumite hulk viimastel nädalatel kasvanud. Samal ajal leevendatakse piiranguid, et elustada kannatada saanud majandust.

ÜRO lasteagentuur UNICEF kinnitab raportis: «Kuigi nad võivad olla vähem vastuvõtlikud viirusele endale, mõjuvad tagajärjed lastele väga sügavalt, sealhulgas sulgemismeetmete majanduslikud ja sotsiaalsed tagajärjed.» 

Lõuna-Aasia riikides – Indias, Pakistanis, Afganistanis, Nepalis, Bangladeshis, Sri Lankal, Maldiividel ja Bhutanis – on kokku umbes 600 miljonit last, kellest 240 miljonit elab juba praegu vaesuses, kinnitab agentuur.

Halvima stsenaariumi järgi paiskab viirus kuue kuu jooksul vaesusesse ja toidupuudusesse veel 120 miljonit last, hoiatab UNICEF.

Organisatsiooni Lõuna-Aasia piirkonna direktor Jean Gough ütleb avalduses, et kui ei järgne kiiret tegevust, võib COVID-19 hävitada terve põlvkonna lootused ja tuleviku. Ta osutab ka hulga meditsiiniteenuste, sealhulgas immuniseerimise katkemisohule.

UNICEF-i tähelepanekul ei saa Bangladeshi vaesemad kodud lubada kolme söögikorda päevas ning Sri Lankal on 30 protsenti perekondadest vähendanud söömist.

Koolide sulgemine jätab just vaesemad lapsed ilma võimalusest saada haridust. Eriti suur on risk maapiirkondades, kus puudub ka ligipääs internetile. 

Raportis on öeldud, et juba enne COVID-19 mõju oli 32 miljonit last kooliharidusest ilma ning nüüd võib see hulk kasvada. 

Riskikohti nähakse ka koduvägivallas, depressioonis ja teistes vaimse tervise küsimustes, mis tekivad, kui noored peavad rohkem aega kodus veetma. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles