Kanada kohtuniku sõnul peaks valitsus Huawei finantsjuhi väljaandmise peatama (2)

Copy
Huawei finantsjuht Meng Wanzhou Vancouveris kohtuistungile suundumas.
Huawei finantsjuht Meng Wanzhou Vancouveris kohtuistungile suundumas. Foto: Reuters / Scanpix

Kanada valitsuse võimuses seisab telekomihiiu Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou USA-le väljaandmine peatada ja ta peaks seda tegema, et päästa vanglast kaks Hiinas vahistatud Kanada kodanikku, ütles täna endine ülemkohtu kohtunik.

Endine diplomaat Michael Kovrig ja ärimees Michael Spavor võeti kinni üheksa päeva pärast seda, kui Kanadas oli USA vahistamismääruse alusel kinni peetud Huawei juhtide hulka kuulunud Meng, keda Ühendriigid süüdistavad pettuses ja Iraani sanktsioonide rikkumises.

Mengi vahistamine on andnud Hiina-Kanada suhetele ränga hoobi, Peking on sestpeale blokeerinud miljardite dollarite väärtuses Kanada põllumajadustooteid.

Reedel teatas Hiina kõrgeim rahvaprokuratuur, et Kovrigit ja ärimees Spavorit kahtlustatakse spionaažis ja riigisaladuste hankimises.  

Kanada peaminister Justin Trudeau on lükanud kohtu sõltumatusele viidates tagasi senised kõrgete ametnike soovitused sekkuda ja Meng vabastada, et kanadalased kodumaale tuua.

Eile ütles aga endine ülemkohtu kohtunik Louise Arbour Kanada raadiole, et justiitsministril oleks aeg oma volitusi kasutada, täita talle seadusega antud kohustus ja «see protsess lõpetada».

«Ühendriikide väljaandmiskäsu täitmine ei olnud algusest peale Kanada huvides,» ütles Arbour, kes on töötanud ka ÜRO inimõiguste ülemvolinikuna.

Ta lisas, et Washington süüdistab Mengi «Ameerika Iraani-vastaste sanktsioonide» rikkumises, aga Ottawa ei ole neid kunagi rakendanud.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Zhao Lijian ütles täna, et Kanada justiitsministril on võim Meng Wanzhou väljaandmisprotsess mis tahes hetkel lõpetada.

«See näitab, et Kanada valitsus suudab jõustada seadusi erapooletult, oma seadustest lähtuvalt,» ütles ta.

Zhao rõhutas, et Hiina käsitleb Mengi kaasust «tõsise poliitilise juhtumina», ja nõudis tema vabastamist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles