Prantsuse ajaloolane arvustab Macroni vanameelset suhtumist kujudesse (1)

Copy
Prantsuse 17. sajandi riigimehe Jean-Baptiste Colbert'i kuju, mis on saanud rassismivastaste meeleavaldajate sihtmärgiks.
Prantsuse 17. sajandi riigimehe Jean-Baptiste Colbert'i kuju, mis on saanud rassismivastaste meeleavaldajate sihtmärgiks. Foto: AP / Scanpix

Tuntud Prantsuse ajaloolane Nicolas Offenstad ründas täna president Emmanuel Macroni alalhoidlikku suhtumist riigi koloniaalminevikuga seotud kujudesse ja ütles, et riigipea ei tee vahet ajalool ja mälul.

Macron ei puudutanud eelmisel nädalal peetud kõnes USA mustanahalise tapmisest vallandunud Black Lives Matter liikumist rohkem kui hoiatades, et Prantsusmaa ei kavatse vastuoluliste ajalootegelaste kujusid maha võtta.

«Vabariik ei kustuta oma ajaloost ühtki jälge ega nime..., vaid vaatab selgel pilgul koos ajalugu ja mälu,» kuulutas president.

Offenstad ütles aga teravalt, et Macron on ajaloo ja mälu täiesti segi ajanud, mis ei aita avalikule debatile Prantsusmaal kuidagi kaasa.

Ka Oscarile nomineeritud mustanahaline Haiti filmilavastaja Raoul Peck on süüdistanud Prantsusmaad rassismi, koloniaalmineviku ja «teiste kannatustele rajatud» rikkuse eitamises.

Pikka aega Prantsusmaal elanud endine Haiti kultuuriminister ütles, et USA-s ja ka Prantsusmaal tänavatele tulnud protestijatel on õigus üles tõusta. «Neil on õigus protestida, neil võib isegi olla õigus kõik puruks peksta.»

Eile õhtul kaunistati «riigi negrofoobiat» tauniva grafitiga 17. sajandi riigimehe Jean-Baptiste Colbert'i kuju parlamendihoone ees.

Colbert koostas 1685. aastal, Päikesekuningaks kutsutud Louis XIV ajal orjapidamist käsitleva kurikuulsa Code noiri ehk musta koodeksi, ja keelas juutidel kolooniates tegutseda.

Offenstad, kes on kirjutanud mõjukaid teoseid Esimese maailmasõja ajal karistussalkade poolt maha lastud Prantsuse sõduritest ja endisest Ida-Saksamaast, rõhutas nüüd, et ajalugu ja mälu on täiesti erinevad asjad.

«Mälu, mida kujud sageli sümboliseerivad, on palju isiklikum, subjektiivsem, valikulisem ja intensiivsem,» sõnas ta.

«Me võime kuju alla tõugata, see ei tähenda ajaloo ümberkirjutamist. Keegi ei saa ajalugu ümber kirjutada.»

«Aga mälu me valime ja edendame kollektiivselt üheskoos,» ütles Offenstad.

Tema sõnul peaks Macron kannustama ajaloolasi ja üldsust debatile ning andma inimestele võimaluse selgitada oma probleeme orjuse ja kolonialismiga seotud monumentidega, mitte üritama vaidlust summutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles