USA võib viia osa Saksamaal olevatest vägedest Poolasse

Copy
Poola president Andrzej Duda ja USA president Donald J. Trump.
Poola president Andrzej Duda ja USA president Donald J. Trump. Foto: Jim Loscalzo/Zumapress.com

USA võib viia osa Saksamaal olevatest vägedest Poolasse, teatas kolmapäeval president Donald Trump.

Trump võttis teemal sõna pärast kohtumist riigis visiidil viibiva Poola presidendi Andrzej Dudaga, kes on vägede vähendamise vastu. USA väed Euroopas oli Trumpi ja Duda kolmapäevase kohtumise peateema.

Trump on juba varem teinud teatavaks otsuse kärpida Saksamaa kontingenti 35 000 sõjaväelaselt 25 000-le. Nüüd teatas Trump, et osa väljaviidavatest vägedest võidakse Poolas kasutada.

USA kaitseministeerium uurib võimalusi 10 000 sõjaväelase Saksamaalt äraviimiseks, nagu on käskinud president Donald Trump.

Aga isegi juhul, kui osa neist viiakse naaberriiki Poola, on vägede väljaviimine keeruline logistiline ülesanne, mis nõuab aega.

Pentagon suudab hädaolukorras vägesid väga kiiresti liigutada, kuid tuhandete sõjaväelaste uude teenistuskohta saatmine või kodumaale toomine nõuab väga paljusid otsuseid, millest osa puudutab ka sõjaväelaste perekondi, sest leida tuleb uus elukoht, abikaasale uus töökoht ja lastele uus kool.

USA ametnike sõnul ei ole veel lõplikult otsustatud, kuhu sõdurid Saksamaalt viiakse.

Jutud vägede väljaviimisest on levinud juba varem ja räägitud on Pentagoni soovist suurendada kohalolu India ja Vaikse ookeani piirkonnas.

Enamik USA sõjaväelasi Saksamaal on sinna tööle määratud ja mitte lühikeseks teenistusajaks. Neil on kaasas pered, neil on kodu ja abikaasal töö. Pentagonil tuleb kõik see uues kohas asemele muretseda.

USA sõjaväepersonal Saksamaal koosneb umbes 47 000 sõjaväelasest ja tsiviiltöötajast, kes on jagatud mitmesse baasi, peastaapi ja väiksemasse kompleksi.

Enamik 35 000 tegevväelasest on baaside, millest suurim on Ramsteini õhujõudude baas. Lisaks on Saksamaal 2600 rahvuskaardi liiget ja reservväelast ning ligi 12 000 kaitseministeeriumi teenistuses tsivilisti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles