Pompeo: Läänekalda alade annekteerimine on Iisraeli otsustada

Copy
Mike Pompeo.
Mike Pompeo. Foto: Jim Loscalzo/Zumapress.com

USA välisminister Mike Pompeo vihjas kolmapäeval, et Iisraelil on okupeeritud Palestiina alade annekteerimiseks Washingtoni õnnistus, ehkki plaani on rahvusvahelisel areenil teravalt kritiseeritud.

«Otsus laiendada iisraellaste suveräänsust nendele aladele on otsus, mis on iisraellaste teha,» ütles Pompeo ajakirjanikele.

Välisminister võttis sõna veidi pärast seda kui ÜRO ja Araabia liiga tegid ÜRO Julgeolekunõugu videokonverentsil Iisraelile üleskutse Läänekalda alade annekteerimisest loobuda.

Iisraeli peaministril Benjamin Netanyahul on kavas annekteerimisega järgmisel nädalal algust teha.

Mistahes Palestiina territooriumi annekteerimine Iisraeli poolt oleks kuritegu, ütles Palestiina Omavalitsuse välisminister kolmapäeval ÜRO Julgeolekunõukogule ja hoiatas, et kui see juhtub, on sellel kohesed tagajärjed.

«Ehkki kõik räägivad teelahkmel olemisest, on roolis kahjuks Iisrael ja ta ei peatu teelahkmel oma valikute hindamiseks,» nentis ta.

«Iisrael näib olevat otsustanud ignoreerida suurt punast stoppmärki, mille rahvusvaheline kogukond elude päästmiseks püsti pani,» lisas Al-Maliki.

Iisraeli suursaadik ÜRO-s Danny Danon vastas talle palestiinlasi kritiseerides ja ütles, et nad keeldusid juudiriigiga läbirääkimisi pidamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles