Brasiilias registreeriti uus järsk koroonanakkuste kasv (2)

BNS
Copy
Brasiilia persidendi Jair Bolsonaro toetajad protestimas kogunemispiirangute vastu.
Brasiilia persidendi Jair Bolsonaro toetajad protestimas kogunemispiirangute vastu. Foto: SERGIO LIMA/AFP

Brasiilias tuvastati ööpäevaga 42 725 uue koroonaviiruse juhtumit, teatas kolmapäeval tervishoiuministeerium; eksperdid hoiatavad, et riik on hakanud piiranguid leevendama liiga vara. 

Brasiilia, kus pandeemia on nõudnud rohkem inimelusid kui üheski teises riigis peale USA, andis teada ka 1185 surmajuhtumist 24 tunni jooksul. Kokku on Brasiilias COVID-19 tagajärjel surnud ametlikel andmetel 53 830 inimest. 

Pandeemia algusest saadik on vaid üks kord päevane nakatunute hulk küündinud kõrgemale. Kuid ametiisikute sõnul oli 19. juuni näitaja – 54 771 – tingitud süsteemi häiretest, mistõttu eelmiste päevade statistika viibis. 

Brasiilias on nüüd kinnitust leidnud kokku ligi 1,2 miljonit nakkusjuhtumit. Asjatundjate hinnangul on aga tegelik number ebapiisava testimise tõttu märksa suurem. 

Pan-Ameerika Terviseorganisatsiooni nakkushaiguste osakonna juht Marcos Espinal ärgitas kolmapäeval Brasiiliat rohkem testima. 

Tervishoiuministeerium teatas hiljem, et kavatseb avalikus tervishoiusüsteemis testida 100 protsenti isegi kergete nähtudega arvatavatest juhtudest. 

Hoolimata nakkus- ja surmajuhtumite kasvust on mitmed Brasiilia osariigid asunud oma viirusest räsitud majandust taasavama.

Kuid paljud eksperdid hoiatavad, et selleks on liiga vara. 

«Me saadame inimesed tapamajja,» lausus São Paulo ülikooli meditsiiniprofessor Domingos Alves, kes kuulub COVID-19 levikut Brasiilias jälgivasse teaduskomiteesse.

«Nakatumiskõver on Brasiilias järsult tõusmas. Me oleme endiselt esimeses laines.» 

Brasiilia on olnud hädas strateegia koostamisega pandeemiaga võitlemiseks. 

President Jair Bolsonaro, kes võrdles pandeemiat kerge gripiga, on tülitsenud rangeid meetmeid rakendanud osariikide ja kohalike võimudega.

Parempopulistist riigipea hinnangul võib seesuguste piirangute majandusmõju olla kaugelt hullem viirusest endast. 

Viimaselt ajal on siiski linnad nagu São Paulo ja Rio de Janeiro asunud järk-järgult meetmeid leevendama, kuigi nakkus- ja surmajuhtumite arv on hoogsalt kasvamas. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles