Jaapan kinnitas loobumist kulukast USA raketitõrjesüsteemist (1)

Copy
Raketitõrjesüsteem AEGIS Ashore.
Raketitõrjesüsteem AEGIS Ashore. Foto: Xinhua/Sipa/Scanpix

Jaapan loobus mitme miljardi dollarisest USA raketitõrjesüsteemist, märkis riigi valitsus neljapäeval, mõned päevad pärast teadet, et programm on peatatud.

Vastuolulise ja kuluka programmi raames oleks raketisüsteemid AEGIS Ashore paigutatud kahte piirkonda. Valitsus andis aga järele kohalikele elanikele, kelles tekitas ärevust mõte elamisest raketitõrjesüsteemi lähedal.

«Riigi julgeolekunõukogu arutas seda küsimust ja jõudis järeldusele, et Aegis Ashore'i paigutamisest Akitasse ja Yamaguchisse loobutakse,» ütles kaitseminister Taro Kono.

«Ma tahan sügavalt vabandada, et asi selleni jõudis.»

Valitsus plaanis algul anda garantii, et tõrjerakettide tükid ei kuku elamurajoonidesse, mille lähedale süsteemid paigutatakse.

Läinud nädalal ütles Kano, et ehkki sellest lubadusest peetakse kinni, tähendab see kulukat ja aeganõudvat riistvarauuendust.

Aegis Ashore'i süsteem, mille ostmine kiideti heaks 2017. aastal, läinuks Jaapanile kolme aastakümne vältel maksma 4,2 miljardit dollarit.

Lisaks muretseti aga ka selle pärast, et algselt hinnatud kulu jääb tegelikule oluliselt alla.

Lepingut raketitõrjesüsteem ostmiseks nähti osalt Tokyo katsena tugevdada kaitsevõimekust pärast Põhja-Korea raketikatsetusi, teisalt aga ka viisina soojendada suhteid Washingtoniga.

USA president Donald Trump on ärgitanud liitlasi ostma rohkem Ameerika kaupu, nende seas ka sõjatarbeid.

Jaapani relvajõudude tegevust on juba pikalt piiratud rangelt enesekaitsega ning riik sõltub oma julgeoleku tagamisel suuresti Ühendriikidest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles