ÜRO kutsus näotuvastustehnoloogiat protestide ajal mitte kasutama (3)

Copy
Näotuvastustarkvara reklaam rahvusvahelisel mobiilse interneti konverentsil Pekingis.
Näotuvastustarkvara reklaam rahvusvahelisel mobiilse interneti konverentsil Pekingis. Foto: Reuters / Scanpix

ÜRO inimõiguste ülemvolinik tegi neljapäeval üleskutse kehtestada moratoorium näotuvastustehnoloogia kasutamisele rahumeelsete protestide ajal, kuna see võib suurendada Aafrika päritolu inimeste diskrimineerimist.

Michelle Bachelet üleskutse tuli pärast seda, kui tema büroo avalikustas raporti uute tehnoloogiate mõjust inimõiguste kaitsmisele ja edendamisele rahvakogunemiste, sealhulgas rahumeelsete meeleavalduste kontekstis.

«Näotuvastustehnoloogia kasutamisele peaks rahumeelsete protestide kontekstis kehtima moratoorium, kuni riigid vastavad enne selle kasutamist teatud nõutele, seda ka inimõiguste hoolsa järgimise vallas,» ütles Michelle Bachelet tehtud avalduses.

Raporti tellis kaks aastat tagasi ÜRO Inimõiguste Nõukogu, kuid see valmis olukorras, kus mitmetes riikides leiavad aset meeleavaldused.

«Uute tehnoloogiate abil on võimalik organiseerida ja mobiliseerida rahumeelseid meeleavaldusi võrgustike ja ühenduste kaudu ning aidata inimestel olla paremini kursis meeleavalduste ning nende toimumise põhjustega, käivitades nii ühiskondlikke muutusi,» ütles Bachelet.

Ent ta rõhutas: «Nagu nägime, on neid võimalik kasutada ja kasutatakse meeleavaldajate õiguste piiramiseks ja rikkumiseks, et neid jälgida ja jälitada ning tungida nende eraellu.»

ÜRO raport osutas tähelepanu asjaolule, et tehnoloogiapõhine seiretegevus on paljudes riikides kodanikuühiskonna muserdamiseks. Paljud riigid kasutavad veebipõhist jälgimist meeleavalduse organiseerijate ning neil osalejate sotsiaalmeediakontode häkkimiseks.

Raportis ollakse äärmisel mures näotuvastustehnoloogia pärast, «mis võimaldab meeleavaldajate automaatset tuvastamist, seiret ja jälitamist».

Näotuvastustehnoloogial on palju võimalikke kasutusviise inimeste elu lihtsustamiseks, Apple kasutab seda nutitelefonide avamiseks.

Kuid sellel tehnoloogial on ka negatiivne külg, näotuvastustehnoloogia on integreeritud Hiina hiiglaslikku riiklikku seiresüsteemi ning sotsiaalsete normide eksperimenti, kus isegi väike avalike reeglite rikkumine võib kaasa tuua karistuse.

Kui üle kogu USA levisid politsei vägivalla- ja rassismivastased meeleavaldused, tõusis ka surve tehnoloogia valmistamise taga olevatele firmadele.

Microsoft ja Amazon teatasid, et peatavad näotuvastustehnoloogia müügi politseijõududele ning IMB teatas, et loobub selle tootmisest.

Neljapäeval avalikustatud raport hoiatab, et näotuvastustehnoloogia kasutamine on muutnud inimesed ettevaatlikuks avalikes kohtades meeleavaldustel osalemisel või oma vaadete väljendamisel, kartes, et neid võidakse tuvastada ning sellel on negatiivsed tagajärjed.

«Ajal, mil inimesed kogunevad üle maailma, et protestida rassismi vastu, kaasa arvatud korrakaitseametnikud, pole õigus rahumeelsele meeleavaldusele olnud kunagi olulisem,» ütles Bachelet.

«Näotuvastustehnoloogiat ei tohiks kasutada rahumeelsete meeleavalduste kontekstis ilma, et oleks tagatud läbipaistvus ning andmekaitse.»

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles