Kohus mõistis teatrilavastaja Serebrennikovi raha väljapetmises süüdi

Copy
Vene filmi- ja teatrilavastaja Kirill Serebrennikov kohtuistungi eel Moskvas 26. juuni 2020.
Vene filmi- ja teatrilavastaja Kirill Serebrennikov kohtuistungi eel Moskvas 26. juuni 2020. Foto: AP/Scanpix

Moskva Meštšanski ringkonnakohus mõistis teatrilavastaja Kirill Serebrennikovi ja teised Studio Seven kohtuasja kaebealused, välja arvatud Sofia Apfelbaumi, pettuses süüdi, teatas Interfaxi korrespondent.

«Serebrennikov, (Konstantin) Malobrodski ja (Juri) Itin sooritasid pettuse, see tähendab, et nad mõtlesid välja salaplaani, kuidas petta välja suur hulk teiste varandust valskuse ja usalduse kuritarvitamisega,» lausus kohtunik Olesja Mendelejeva kohtuotsust ette lugedes.

Kohtuniku otsuse järgi petsid Serebrennikov ja veel kaks kaebealust välja 129 miljonit rubla riigi raha, mis oli mõeldud teatriprojekti finantseerimiseks. 

Neljas kaebealune Sofia Apfelbaum polnud pettusest teadlik, ütles kohtunik. 

Prokuratuur palus kohtult sel nädalal Serebrennikovile kuue aasta pikkust vangistust. 

Moskvas asuva Gogoli Keskuse juht Serebrennikov peeti kinni 2017. aastal. Kohus saatis juhtumi prokuratuurile mullu tagasi «ebakorrapärasuste» tõttu ning kaasus oli kokkuvarisemise äärel. 

Seejärel hakkas Serebrennikovi juhtumit arutama uus kohtunik, sealjuures vähendati süüdistuses esitatud rahasumma suurust 133 miljonilt 129 miljonile rublale. 

Kohtunik ütles reedel, et Serebrennikov juhtis riigi vahendite vargust. Rahastus oli mõeldud Platforma teatriprojektile, mida Serebrennikov juhtis vahemikus 2011-2014. 

Serebrennikov ja teised kaebealused rõhutavad, et on süütud. 

Kreml teatas täna, et arvestab kultuuritegelaste arvamust Seitsmenda Stuudio asja kohta, kuid hoidub hinnanguid andmast. 

«Väga paljud kultuuritegelased on oma arvamust väljendanud. Erinevalt neist ei saa me oma arvamust kohtuasjade kohta avaldada, meil puudub selleks õigus, kuid kõiki kultuuritegelaste arvamusi teame hästi, oleme nendega tuttavad ja võtame arvesse,» ütles Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov reedel.

Küsimusele, kas Kreml adub kohtuasja ümber ühiskondlikku pinget, vastas ta eitavalt. 

«Ei, ühiskondlikku pinget me ei tunne,» sõnas Peskov, keeldudes ühtlasi kommenteerimast reedel lõppenud kohtuprotsessi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles