USA lubas tulevikus vägede ümberpaigutamise üle liitlastega nõu pidada (1)

Copy
USA kaitseminister Mark Esper.
USA kaitseminister Mark Esper. Foto: AFP / Scanpix

USA kaitseminister Mark Esper kinnitas täna NATO liikmesriikidele, et Washington konsulteerib tulevikus nendega vägede ümberpaigutamise üle, ehkki president Donald Trump üllatas hiljuti liitlasi teatega, et toob tuhanded sõjaväelased Saksamaalt ära.

Esper tegi täna lühivisiidi NATO Brüsseli peakorterisse.

Nädala eest väljendasid mitme liikmesriigi kaitseministrid muret USA Euroopa vägede liigutamise ettearvamatuse pärast.

«See on teretulnud, et USA konsulteerib liitlastega ja annab teada, et USA pühendumus Euroopa julgeolekule jääb kindlaks,» ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg ühises videoavalduses enne Esperiga rääkimist.

Trump teatas eelmisel nädalal, et annab käsu vähendada Saksamaal teenivat kontingenti 34 500-lt 25 000-le. Presidendi sammu on nähtud kui kingitust Venemaale ja ohtu USA riiklikule julgeolekule on kritiseerinud ka tema enda Vabariikliku Partei liikmed.

Saksamaa on muu hulgas ka USA Lähis-Ida ja Aafrika operatsioonide lähtepunkt.

Sel nädalal teatas Trump, et sõdurid võidakse viia Saksamaalt Poola.

Saksamaad sammust ette ei teavitatud. Trump süüdistab Saksamaad ebapiisavates kaitsekulutustes, sest Berliin ei täida NATO eesmärki eraldada kaitsele kaks protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Seda sõnumit kordas ka Esper, ärgitades kõiki liitlasi täitma kahe protsendi eesmärki.

«Oleme viimastel aastatel selles suunas hea tüki maad edasi läinud, aga meie kollektiivse julgeoleku tagamiseks tuleb teha palju-palju rohkem,» ütles USA kaitseminister.

Neljapäeval nahutas Saksamaad ka USA välisminister Mike Pompeo.

«Me peame Venemaad tõsiseks ohuks. Kulutades kaitsele ühe protsendi SKT-st, nagu teeb Saksamaa, tunnistab, et nad ei võta seda ohtu ehk nii tõsiselt kui Ameerika Ühendriigid. Aga peaksid,» ütles Pompeo.

«See ei näita otsustavust, mida Saksamaa peaks (Vene presidendile) Vladimir Putinile näitama,» lisas ta.

NATO andmetel kulutab Saksamaa sel aastal kaitsele 1,38 protsenti SKT-st. 2024. aastaks tahetakse jõuda 1,5 protsendini, mis Berliini sõnul võimaldab täita NATO kaitseplaneerimise eesmärgid.

USA kulutab 3,4 protsendiga SKT-st kaitsele rohkem kui ülejäänud 29 liikmesriiki kokku.

Stoltenberg rõhutas pärast kõnelusi Esperiga , et USA sõjaline kohalolu Euroopas on tähtis Euroopale, aga ka Põhja-Ameerikale. 

«Sest ainult koostöös suudame meie ees seisvatele väljakutsetele vastu astuda.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles