Luureraport: USA kahtlustab Vene spioone Talibani abistamises (2)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Reuters/ScanPix

Ühendriikide luureagentuurid on jõudnud järeldusele, et Vene sõjaväeline üksus pakkus Talibaniga seotud mässulistele raha USA juhitavate koalitsioonivägede sõdurite tapmise eest Afganistanis, kirjutas reedel The New York Times.

Väidetavad pearahad andsid mässulistele täiendava põhjuse rünnata USA sõdureid.

President Donald Trump püüab oma sõjaväelasi Afganistanist lõplikult välja tuua ja panna sellega punkt Ühendriikide ajaloo pikimale sõjale.

Tundmatuks jääda soovinud allikaid tsiteerinud mainekas päevaleht märkis, et Trumpi briifiti luureraportist märtsis, ent ta pole otsustanud, kuidas sellele reageerida.

Raporti kohaselt olid mässulised kogunud pearaha, ent on ebaselge, kas sellega seoses kahtlustatakse ka konkreetseid USA sõdurite tapmisi.

Venemaal on Afganistaniga seoses keeruline ajalugu, mille veriseimad peatükid leidsid aset Nõukogude Liidu viimastel aastatel, mil vene sõdurid võitlesid islamistlike mässulistega, keda toona toetas Washington.

Viimastel aastatel on Ühendriigid üha rohkem süüdistanud Venemaad salaja Talibani relvastamises käsitlulirelvadega.

The New York Timesi kohaselt on erinevaid teooriaid, miks täpselt võiks Venemaa toetada Talibani rünnakuid ning hoida Ühendriike jätkuvalt pikale veninud konfliktis kinni.

Leht peab võimalikuks ka asjaolu, et Vene üksus võib hauda kättemaksu USA-le oma kaasmaalastest palgasõdurite tapmise eest Süürias, mille presidenti Bashar al-Assadi Moskva toetab.

Lehe järgi on Talibani operatsiooniga seotud Vene sõjaväeluure GRU üksus. GRU-d on viimastel aastatel süüdistatud erinevates rahvusvahelistes vahejuhtumites, millest üks markantsemaid näiteid on 2018. aasta keemiarelvarünnak Suurbritannias, kus kahtlusalustel õnnestus peaaegu tappa vene topeltagent Sergei Skripal.

Venemaa lükkas The New York Timesi artikli laupäeval «alusetu ja ohtlikuna» ümber.

«Ajalehes avaldatud alusetud ja anonüümsed süüdistused on juba viinud Venemaa Washingtoni ja Londoni saatkondade töötajate vastaste tapmisähvardusteni,» kirjutas Venemaa Washingtoni saatkond Twitteris. «Lõpetage libauudiste tootmine, mis toob kaasa tapmisähvardusi.»

USA luure järelduse kohaselt sekkus Venemaa ka 2016. aasta presidendivalimistesse eesmärgiga toetada Trumpi valimist, kasutades selleks muu hulgas ka sotsiaalmeediaga manipuleerimist.

Trump on sellised süüdistused tagasi lükanud ja püüdnud leida sõbralikemaid suhteid Vene riigipea Vladimir Putiniga, seda vaatamata asjaolule, et tema administratsioon hoiab jätkuvalt jõus tervet rida sanktsioone Venemaa vastu seoses viimase sõjategevusega Ukrainas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles