EL: lihatöötlemiskompleksid kujutavad endast koroonaohtu

Postimees
Copy
Tönniesi lihatööstuskompleks Saksamaal.
Tönniesi lihatööstuskompleks Saksamaal. Foto: Achim Duwentäster via www.imago-images.de/imago images/teamwork/Scanpix

Euroopa Komisjon kutsus üles kaitsma lihatööstuse töölisi, kuna seal valitsevad tingimused on soodne pinnas koroonaviiruse levikuks.

Saksamaal Nordrhein-Westfaleni liidumaal avastati sel nädalal Tönniesi lihakombinaadist 1500 töölisel Covid-19. Tehases andsid positiivse koroonaproovi kokku kaks kolmandikku töötajatest.

Võrdluseks on ümbruskaudse ala nakatumiskoefitsent vaid 0,05 protsenti, mis rõhutab lihatööstuse kehvasid tingimusi, lausus tervishoiuameti kõneisik Peter Liese Euractivile.

Liese sõnul on tapamajade puhul mitu tegurit, mis muudavad need ideaalseks pinnaseks koroonaviiruse levikule, eriti külm temperatuur, kehv ventilatsioon ja halb õhuringlus. Ta rõhutas, et neid probleeme ei esine ainult Saksamaal, vaid kogu Euroopas.

Ametnik kutsus üles tapamajade ventilatsioonisüsteeme kontrollima ja kaasajastama ning rõhutas, et süstemaatiline tapamajade töötajate testimine kogu ELis on koheselt vajalik. Samuti tuleb kehtestada lihatööstuses ranged sotsiaalse distantseerumise reeglid.

«Mitmed puhangud tapamajades üle Euroopa on ka selge hoiatus teise laine ohust sügisel ja talvel,» lausus Liese, märkides, et tapamajades valitsevad tingimused meenutavad talviseid olusid.

Euroopa toidu-, põllumajandus- ja turismiliitude ühingu uus raport rõhutab, et kehvad töö- ja majutustingimused mõjutavad tuhandeid lihatööstuse töölisi paljudes riikides üle Euroopa ning on põhjuseks, miks lihatööstustehased on saanud Covid-19 leviku keskusteks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles