Brasiilia sõlmis leppe testimisjärgus Oxfordi vaktsiini tootmiseks

Copy
Vaktsiin.
Vaktsiin. Foto: Owen Humphreys / PA Wire/PA Images

Brasiilia teatas laupäeval, et on jõudnud kokkuleppele Oxfordi Ülikooli loodava koroonaviiruse vaktsiini tootmiseks.

Oxfordi Ülikool teeb vaktsiini väljaarendamisel koostööd farmatseutikagrupi AstraZenecaga ning seda peetakse üheks kõige paljutõotavamaks kümnete vaktsiinide seast, mida uurijad üle terve maailma leida ja turule tuua üritavad. 

Brasiilia valitsuse tervishoiuinstituut Oswaldo Cruzi Fond (Fiocruz) saab kokkuleppe alusel tehnoloogia ja vahendid vaktsiini tootmiseks. Vaktsiini testitakse hetkel lisaks Brasiiliale ka Suurbritannias ja Lõuna-Aafrika Vabariigis. 

Kokkulepe väärtuses 127 miljonit dollarit sõlmiti saja miljoni doosi tootmiseks ning võimaldab Brasiilial vaktsiini kiiresti produtseerima hakata, kui uuringud on selle ohutust ja efektiivsust kinnitanud. 

«Selle tehnoloogia üleandmine annab meile autonoomia tootmise üle,» ütles Brasiilia tervishoiuministeeriumi tegevdirektor Elcio Franco pressikonverentsil. 

Lepe annab Brasiiliale õiguse toota 30,4 miljonit doosi detsembris-jaanuaris, kui vaktsiin on veel testimisjärgus. Kui kliinilised uuringud on möödunud edukalt, siis on Brasiilial õigus toota veel 70 miljonit doosi umbes 2 USA dollari ja 30 sendi eest doosi kohta. 

«Isegi kui kliinilised katsed ei osutu edukaks, siis me õpime, meie (vaktsiinitootmise) tehnoloogia areneb,» ütles tervishoiuministeeriumi ametnik Arnaldo Correia de Medeiros.

Brasiilia uurijad hakkasid vaktsiini ChAdOx1 nCoV-19 vabatahtlikele andma sel nädalal. 

Brasiilias on uue koroonaviiruse nakkusjuhtumeid ametlikult tuvastatud 1,2 miljonit, viirus on nõudnud kokku 55 000 inimelu. Ekspertide sõnul on vähese testimise tõttu 212 miljoni elanikuga Brasiilia tegelik nakkuste arv tõenäoliselt palju suurem. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles