Pole nutiseadet? Singapur lõi eakatele viirusejälgimise lahenduse

Postimees
Copy
Kaitseülikondades isikud Changhi lennujaamas.
Kaitseülikondades isikud Changhi lennujaamas. Foto: EDGAR SU/REUTERS/Scanpix

Singapur asus koroonaviirusega võitlemiseks jagama Covid-19 kontaktjälgimise seadmeid inimestele, kes ei kasuta nutitelefone.

TraceTogether seadmed on ennekõike suunatud eakatele elanikele, kes ei kasuta sageli nutiseadmeid, kuid kuuluvad koroonaviiruse riskigruppi, teatas Singapuri digivalitsuse amet. Tegu oli ka ühe esimese riigiga, mis töötas välja täielikult toimiva Bluetoothi abil töötava koroonajälgimise rakenduse.

Eile alustati digiripatsite jagamist inimestele, kes nutitelefoni ei kasuta. Uued seadmed töötavad samamoodi nagu riigi TraceTogether rakendus, mis kasutab Bluetooth-ühendust, et teavitada kasutajaid, kui nad on olnud kontaktis isikuga, kes on andnud positiivse Covid-19 testi, vahendab CNN.

Uued seadeldised saadavad Bluetooth-signaali teistele seadeldistele, samuti jälgimisrakendust kasutatavatele nutitelefonidele. Iga seadeldis kannab isikustatud QR-koodi.

Koroonaviiruse kontaktsust jälgivad rakendused on toonud mitmel pool maailmas kaasa muret privaatsuse rikkumise üle, kuid Singapuri digiameti sõnul salvestatakse ja krüpteeritakse kõik andmed ainult 25 päevaks.

Seadmed koguvad teavet ainult koroonaviirust kandvate isikute läheduse kohta, ega tuvasta geolokatsiooni. Samuti ei ole neil telefoni- ega internetiühendust. See tähendab, et krüpteeritud andmeid ei saa võtta seadmelt kaugteel ning andmed laetakse alla ainult siis, kui seadet kandev isik saab positiivse koroonaproovi.

Seadeldiste eeldatav aku eluiga on 6-9 kuud ja neid ei pea laadima. Samuti on nad piisavalt väikesed ja kerged, et neid paela otsas kanda.

Jälgimisseadmeid toimetavad kohale vabatahtlikud, kes juhendavad inimesi ka nende kasutamise osas. Digiamet jätkab tulevaste kontaktjälgimise seadmete arendamist.

Singapuri koroonarakendus TraceTogether küsib kasutajatelt teatud isiklikku informatsiooni nagu telefoninumber ning jagab seda tervishoiuametiga, kui isik on andnud positiivse koroonaproovi.

Rakenduse kasutamine on vabatahtlik ja 8. juuniks oli selle alla laadinud 1,8 miljonit inimest. Singapuris elab ligi 5,7 miljonit inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles