Venemaa radioaktiivsuse tõusust: meil pole ükski alarm tööle läinud (4)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Sosnovõi Bori tuumaelektrijaam asub Eesti piirist vaid 70 kilomeetri kaugusel. Venemaa ametnike sõnul pole selle jaamaga viimasel ajal probleeme olnud.
Sosnovõi Bori tuumaelektrijaam asub Eesti piirist vaid 70 kilomeetri kaugusel. Venemaa ametnike sõnul pole selle jaamaga viimasel ajal probleeme olnud. Foto: Peter Kovalev/Peter Kovalev/TASS/Scanpix Baltics

Venemaa ütles täna, et nad pole mitte ühtegi märki tuvastanud, mis viitaks radiatsioonitaseme tõusule. Kuigi Soome, Norra ja Rootsi radiatsiooni ja tuumaohutuse järelevalve agentuur teatasid eelmisel nädalal, et avastasid inimestele ja keskkonnale kahjutus koguses radioaktiivseid isotoope Soomes, Skandinaavia lõunaosas ja Arktikas. Hollandi ametnikud arvavad, et need osakesed pärinevad Venemaalt, siis viimane eitab seda. 

Tuumarelvakatsetuste üldise keelustamise lepingu organisatsiooni ettevalmistav komisjon (CTBTO), mis monitoorib üle kogu maailma tuumarelvakatsetusi, teatas möödunul nädalal, et nad on leidnud õhust: tseesium-137; tseesium-134 ja ruteenium-103. 

CTBTO sõnul pärinevad isotoobid kindlasti tuuma lõhustumisel ning tõenäoliselt tsiviilallikast. Nad avaldasid ka kaardi isotoobileidude esmase võimaliku leviku kohta. Sealt on näha, et radioaktiivsed osakesed levivad suures osas Loode-Venemaast, Eestis ja Lätis. Osaliselt ka Leedus, Soomes ja Rootsis. 

Dmitry Peskov 
Dmitry Peskov Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS/Scanpix Baltics

Venemaa presidendi Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov ütles Reutersile nii: «Meil on täiesti arenenud radiatsioonitaseme mõõdikute süsteem ning seal pole ühtegi hädaolukorra alarmi tööle läinud.»

«Me ei tea antud info allikat,» lisas Peskov juurde. 

Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri teatas esmaspäeval, et ligikaudu 30 riiki teatas agentuurile, et nende territooriumil pole toimunud ühtegi sündmust, mis oleks võinud põhjustada radioaktiivsete osakeste pilvi. Agentuuri sõnul pole Venemaa üks neist, kes teada andsid. 

Ka Soome tuumaohutusamet (STUK) teatas esmaspäeval, et leidis lõunarannikult kogutud proovidest radioaktiivseid osakesi. Ent need olid piisavalt väikesed, et võisid tekkida ka tuumareaktorite tavapärasest tööst või hooldusest. 

Rootsi radiatsiooniohutuse spetsialist Jan Johanssoni sõnul olid variatsioonid äärmiselt väikesed ning ei mõjutanud kuidagi kiirguskaitset. 

«Siin paistab silma nende ainete kombinatsioon. See pole midagi, mida me tavaliselt näeme,» rääkis Johansson Reutersile.

Vene uudisteagentuur TASS aga teatas viitega riikliku tuumaenergiaoperaatori Rosenergoatom esindajale, et kaks tuumaelektrijaama Venemaa loodeosas ei ole teada andnud ühestki probleemist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles