Palestiinlased on valmis otsekõnelusteks Iisraeliga

Copy
Iisraeli sõdurite ja palestiina meeleavaldajate vahel puhkesid 24. juunil kokkupõrked meeleavaldusel juudiriigi kava vastu annekteerida osa okupeeritud Läänekalda aladest, mida näeb ette USA presidendi Donald Trumpi vastuoluline rahuplaan.
Iisraeli sõdurite ja palestiina meeleavaldajate vahel puhkesid 24. juunil kokkupõrked meeleavaldusel juudiriigi kava vastu annekteerida osa okupeeritud Läänekalda aladest, mida näeb ette USA presidendi Donald Trumpi vastuoluline rahuplaan. Foto: apaimages / SIPA / Scanpix

Palestiinlased on valmis pikka aega patiseisus olnud rahukõnelusi Iisraeliga jätkama ning tegema «väikesi» territoriaalseid järeleandmisi, selgub esmaspäeval avaldatud vastuettepanekust USA vaidlusi tekitavale Lähis-Ida kavale.

Palestiina Omavalitsus saatis oma ettepaneku teksti rahuvahendajate kvartetile ning esmaspäeval jõudis see ka uudisteagentuuri AFP käsutusse. Teksti kohaselt on palestiinlased valmis naasma otsestele kahepoolsetele läbirääkimistele selles punktis, kus see 2014. aastal seiskus.

Palestiina peaminister Mohammed Shtayyeh ütles 9. juunil, et Palestiina Omavalitsus on koostanud vastuse mustandi USA ettepanekutele, ent ei ole seni maininud avalikult otsekõnelusi juudiriigiga.

Iisraeli koalitsioonivalitsus seadis 1. juuli tähtajaks, mille järel võib alustada USA presidendi Donald Trumpi vastuolulise rahuettepaneku rakendamist.

Trumpi plaan näeb ette Iisraelile erinevate alade annekteerimist Jordani jõe okupeeritud läänekaldalt, sealhulgas juudiasundusi, mida rahvusvaheline õigus peab ebaseaduslikeks.

Palestiina Omavalitsus märkis, et vastuettepanek võetakse tagasi juhul, kui Iisrael jätkab oma annektsioonikavaga ükskõik millise Palestiina ala hõivamiseks.

«Kellelgi pole suuremat huvi kui palestiinlastel jõuda rahuleppeni ning kellegi pole niivõrd palju kaotada kui palestiinlastel rahu puudumisel,» seisis nelja lehekülje pikkuses kirjas niinimetatud rahunelikule, kelle seas on ÜRO, Ühendriigid, Venemaa ja Euroopa Liit.

«Me oleme valmis oma riigi saamiseks piiratud arvu relvadega ja võimsa politseijõuga, et tagada õigusriik,» seisis avalduses. Selle kohaselt on palestiinlased nõus oma tulevase riigi territooriumile lubama rahvusvahelisi jõude, näiteks NATO üksuseid, mida haldaks ÜRO, mille ülesandeks jääks tagada rahuleppest kinni pidamine.

Tekst pakub välja ka väikesi piirimuudatusi, mis leiaksid mõlemapoolse heakskiidu ning tugineks 1967. aasta 4. juuni aegsetele piiridele, kui Iisraeli väed okupeerisid Läänekalda.

Jaanuaris Washingtonis avaldatud Trumpi kava näeks ette ka Iisraelil Läänekaldal asuva Jordani jõe oru annekteerimist.

Läänekalda aladel elab enam kui 450 000 iisraellast erinevates juudiasundustes, mis on ebaseaduslikud rahvusvahelise õiguse kohaselt. Nendega kõrvuti elab 2,8 miljonit palestiinlast.

Washingtoni ettepanek on luua vähendatud territooriumil Palestiina riik, sealjuures ei ole arvestatud palestiinlaste peamise nõudmisega, mille kohaselt peaks nende riigi pealinn olema Ida-Jeruusalmm.

Palestiina Omavalitsus lükkas plaani varem täielikult tagasi.

Euroopa Liit seisab Trumpi ettepanekutele vastu ning nõuab, et Iisrael loobuks oma annekteerimise ambitsioonidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles