India mussoonvihmade tulvad mõjutavad enam kui miljonit inimest

Copy
India ühesarvelised ninasarvikud Kaziranga rahvuspargis, millest umbes 70 protsenti on mussoonvihmade põhjustatud tulvadest üle ujutatud.
India ühesarvelised ninasarvikud Kaziranga rahvuspargis, millest umbes 70 protsenti on mussoonvihmade põhjustatud tulvadest üle ujutatud. Foto: AFP / Scanpix

India kirdeosas on mussoonvihmade põhjustatud tulvad nõudnud nädalaga vähemalt 13 inimelu ning mõjutavad enam kui miljonit inimest, ütlesid võimud esmaspäeval.

Tulvad on riigi kirdeosas iga-aastane nähe, mis võib aastas surmata sadu inimesi.

«Tulvaolukord Assamis on sünge. Enam kui miljonit inimest on selle aasta tõusuveed mõjutanud,» ütles Assami osariigi kriisihalduskeskuse koordinaator Pankaj Chakravarty AFP-le.

Osariik sai esimese löögi mai keskpaigas, kui mussoonvihmade hooaja eelsed tulvad nõudsid 11 inimelu. Päevi kestnud sajust tekkinud maalihked tapsid veel vähemalt 20 inimest.

Mõne nädala jooksul tulvaveed alanesid, kuid hakkasid taas tõusma 22. juunil, mil algas iga-aastane mussoonvihmade hooaeg.

Võimud on kodudest evakueerinud ligi 29 000 inimest, neist enamiku maapiirkondadest, ning viinud nad ametnike sõnul ajutistesse kriisiabikeskustesse.

UNESCO maailmapärandi nimistusse kantud Kaziranga rahvuspark Assami osariigis, kus elab kaks kolmandikku maailmas alles jäänud ühesarvelistest ninasarvikutest, oli umbes 70 protsendi ulatuses üle ujutatud.

Pargi direktor P. Sivakumar ütles, et kolm sigahirve (Axis porcinus) sai surma, kui neid tabasid tulvavete kantud sõidukid.

«Kui veetase tõuseb, kiirustavad loomad kõrgematele aladele. Paljud neist loomadest ületavad maantee,» ütles Sivakumar AFP-le.

Mussoonvihmad on äärmiselt vajalikud Lõuna-Aasia veevarude täiendamiseks, kuid need toovad endaga igal aastal kaasa ulatuslikku kahju ning surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles