Belgia kuningas väljendas kahetsust koloniaalmineviku pärast Kongos (2)

Copy
Belgia kuningas Philippe.
Belgia kuningas Philippe. Foto: Dutch Press Photo/Cover Images / Scanpix

Belgia kuningas Philippe väljendas teisipäeval sügavat kahetsust kahju pärast, mida tekitati Belgia koloniaalvõimu ajal praeguses Kongo Demokraatlikus Vabariigis.

«Ma tahan väljendada oma sügavaimat kahetsust nende minevikuhaavade pärast, mille valu on taasäratanud diskrimineeerimine, mis on endiselt olemas meie ühiskondades,» ütles kuningas Philippe Kongo DV presidendile Felix Tshisekedile riigi iseseisvumise 60. aastapäeva puhul saadetud kirjas.

Afroameeriklasest George Floydi tapmine USA-s kinnipidamise käigus viis ka Belgias aruteludeni riigi koloniaalmineviku üle.

Ajaloolaste sõnul tapeti, sandistati või suri haigustesse tänapäevase Kongo DV aladel miljoneid aafriklasi, kes töötasid Belgia kuningale Leopold II kuuluvates istandustes.

Philippe ütles Leopoldi nime mainimata, et tol perioodil sooritatud «vägivald ja julmus muserdavad meie kollektiivset mälu».

«Sellele järgnenud koloniaalperiood (1908-60) põhjustas samuti kannatusi ja alandust,» lisas ta.

Philippe lubas võidelda igat laadi rassismiga ja ütles, et tahab julgustada küsimuse arutamist Belgia parlamendis, et sellised mälestused lahenduse leiaksid.

Viimastel nädalatel on protestide käigus värviga mäkerdatud või maha tõmmatud mitu Leopoldi kuju ning alustatud on petitsioone nende kõrvaldamiseks.

Osa asutusi on kujud rahva viha vaigistamiseks avalikkuse silma eelt ära viinud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles