EL soovitab avada piirid 15 riigile, kuid mitte USA-le

Copy
Turist Tallinna vanalinnaga tutvumas
Turist Tallinna vanalinnaga tutvumas Foto: Erik Prozes

Euroopa Liidu Nõukogu leppis kokku oma piiride avamises 15 riigile, kust saabujaid võib nüüd alates 1. juulist Euroopasse lubada. Soovitusliku otsuse rakendamist Eestis hakkab valitsus arutama neljapäeval, teatas välisminister Urmas Reinsalu.

Nende seast puudub USA, kus koroonaviirus endiselt hoogsalt levib. 

Iga kahe nädala pärast uuendatavasse nimekirja pääses samas Hiina, kuid seda tingimusel, et Peking talitab samuti eurooplaste suhtes. 

Nimekirjas on tingimusteta Ühendriikide naaber Kanada, aga ka Jaapan, Austraalia, Uruguay ja Uus-Meremaa. Reedel diplomaatide koostatud nimekiri vajab veel lõplikku heakskiitu. 

Ülejäänud riigid 27 liikmesmaa hääletusega kokku lepitud nimekirjas on Alžeeria, Gruusia, Jaapan, Montenegro, Maroko, Rwanda, Serbia, Lõuna-Korea, Tai ja Tuneesia. 

Mittehädavajalik reisimine EL-i on olnud keelatud märtsi keskpaigast, kuid alles pärast seda, kui liikmesriigid olid pandeemia hoogustudes kooskõlastamata oma riigipiirid sulgenud. Kuigi nimekiri on seaduslikult mittesiduv, on EL-i sõnul liikmesriigid endiselt «vastutavad soovituse sisu jõustamise eest».

Riikide ametivõimud ei peaks reisipiiranguid kaotama enne, «kui see on otsustatud kooskõlastatud viisil,» lisati avalduses.

Suurbritanniat peetakse 31. detsembril lõppeval Brexiti-järgsel üleminekuperioodil EL-i osaks. 

Valitsus hakkab neljapäeval arutama EL Nõukogus saavutatud kokkuleppe rakendamist Eestis arutama neljapäeval.

«Nõukogu soovitusliku otsuse rakendamist otsustavad liikmesriigid iseseisvalt. Seda, kuidas Eesti soovitust kohaldab, hakkab valitsus täpsemalt arutama neljapäeval,» sõnas Reinsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles