Iraan peab relvaembargo lõpetamist tuumaleppest lahutamatuks

Copy
Javad Zarif.
Javad Zarif. Foto: Russian Foreign Ministry Press O/Russian Foreign Ministry Press O

Iraani välisministeerium teatas teisipäeval, et peab ÜRO relvaembargo lõpetamist oktoobris tuumaleppest lahutamatuks.

USA on jõuliselt tegutsenud embargo pikendamise nimel.

«Resolutsioonis 2231 esitatud relvapiirangute kaotamise ajakava on raskesti saavutatud kompromissi lahutamatu osa,» ütles Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif ÜRO Julgeolekunõukogule.

«Kõik katsed kokkulepitud ajakava muuta või seda täiendada tähendavad seega resolutsiooni 2231 terviklikku kahjustamist,» lisas Zarif.

Venemaa hoiatas varem päeval kontrollimatu eskaleerumise eest seoses USA katsega pikendada relvaembargot Iraanile või kehtestada ÜRO sanktsioonid, mis tapaksid tuumaleppe. 

«Me ei saa nõustuda katsega saada õnnistus USA soovitud maksimaalse surve kampaaniale läbi julgeolekunõukogu, legitimeerida see,» lausus Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja julgeolekunõukogu istungil. 

«Lõpuks saame me vastu kontrollimatu eskaleerumise,» lausus ta. 

Hiina tõrjus teisipäeval samuti USA katse pikendada relvaembargot Iraanile, lisades, et Washington ei saa seaduslikult ÜRO sanktsioone tagasi tuua. 

«Olles lahkunud JCPOA-st (ühine kõikehõlmav tegevuskava), ei ole USA enam osaline ning ei oma õigust Julgeolekunõukogus muutust käivitada,» lausus Hiina suursaadik Zhang Jun ajaloolisele tuumaleppele viidates. 

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon lahkus leppest kahe aasta eest, kuid on väitnud, et saab läbi ÜRO sanktsioonid taaskehtestada, sest oli osaline julgeolekunõukogu resolutsioonis 2015. aastal, kui president oli Barack Obama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles