Itaalia konfiskeeris 14 tonni ISISe amfetamiini Süüriast (1)

Copy
Itaalia politsei konfiskeeris rekordilise amfetamiinilasti, mille valmistajaks oli ISIS.
Itaalia politsei konfiskeeris rekordilise amfetamiinilasti, mille valmistajaks oli ISIS. Foto: Zumapress/Scanpix

Itaalia politsei konfiskeeris 14 tonni äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) Süürias toodetud amfetamiini.

Uimasti oli peidetud 84 miljoni Captagoni tabletina tööstuskaupade konteineritesse ning maksnuks umbes miljard eurot, teatas politsei oma tänases avalduses.

Saadetis oli mõeldud Euroopa turule ja tulu pidanuks minema terrorismi rahastamiseks, ütles Napoli finantspolitsei.

«Me teame, et Islamiriik rahastab oma terroritegevust peamiselt Süürias valmistatud uimastitega kaubeldes,» ütles politsei avalduses ja lisas, et Süüriast on saanud viimastel aastatel maailma suurim amfetamiinitooja.

Amfetamiin saabus kolmes konteineris Salerno sadamasse ning oli peidetud suurtesse paberirullidesse ning tööstuses kasutatavatesse masinatesse.

«See on suurim kogus amfetamiini, mis maailmas konfiskeeritud,» ütles politsei.

Captagoni tabletid sisaldavad amfetamiini ja kofeiini ning olid algselt mõeldud ravimiks, kuna aga Islamiriigi võitlejad hakkasid tablettide ebaseaduslikke versioone laialt kasutama, nimetatakse seda «džihaadirohuks». 

Napoli politsei ütles USA narkopolitseile viidates, et ISIS kasutab Captagoni laialdaselt kogu alal, millele tema mõju ulatub ja kus ta kontrollib uimastikaubandust.

Kui tehas on valmis, on ISISel lihtne toota suurtes kogustes sünteetilisi narkootikume ja saada nii kiiresti märkimisväärseteid rahasummasid.

Politsei sõnul jätkunuks konfiskeeritud kogusest kogu Euroopa turule. Koroonapiirangute tõttu on sünteetiliste uimastite tootmine ja tarned Euroopas peatunud, mistõttu on kaubitsejad pööranud pilgud Süüriale, kus tootmisprotsess ei ole nähtavasti aeglustunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles