Putinit välja ajama läinud šamaanile tehakse uus vaimse tervise ekspertiis (1)

Copy
Šamaan Aleksandr Gabõšev.
Šamaan Aleksandr Gabõšev. Foto: Youtube

Sahha ülemkohus rahuldas sunniviisil hullumajja suletud jakuudi šamaani Aleksandr Gabõševi kaitsjate palve korraldada tema vaimse seisundi uus hindamine, edastas inimõiguslaste ühendus Pravozaštšita Otkrõtki.

«Sahha ülemkohus rahuldas meie taotluse määrata uus ekspertiis, vahetada välja psühhoneuroloogia dispanseri esindaja ja lisada vaimuhaiglasse sulgemise toimikusse sõltumatu asjatundjahinnang,» ütles ühenduse koordinaator Aleksei Prjanišnikkov.

Ta märkis, et sõltumatu asjatundja hinnangus seisab, et enne Gabõševi hullumajja paigutamist puudusid tal nii ajutise kui kroonilise vaimse häire tunnused.

«Lisaks sellele ei anna ka Jakutski vabariikliku psühhoneuroloogia dispanseri arstliku komisjoni diagnoos alust sunniga vaimuhaiglasse sulgemiseks,» lisas inimõiguslane.

Praegu valitakse uue hindamise toimumiskohta. 

End šamaaniks nimetav Aleksander Gabõšev siirdus 2019. aasta märtsis Sahha vabariigist 8000-kilomeetrisele jalgsiretkele Moskvasse Putinit välja ajama. Retk pidi kestma kaks aastat, šamaan läbis 3000 kilomeetrit, kuid korrakaitseametnikud võtsid ta septembris Burjaatias kinni.

Šamaan jõudis aga koguda väikse saatjaskonna ja kohtuda teele jäänud linnades toetajatega.

Detsembris kavatses Gabõšev alustada uut teekonda, kuid politsei takistas teda. Kui ta aga teatas kolmandast katsest, pidas politsei ta kodus kinni ja paigutas mais vaimuhaiglasse.

Teisipäeval otsustas Jakutski kohus šamaani sundravi pikendada ja kohtuprotsessi jälginud inimõiguslaste teatel selle lõpptähtaega ei määratudki.

Amnesty International nõuab Gabõševi vabastamist, öeldes, et mees saadeti ravile pigem poliitilistel kui tervislikel põhjustel.

«Temast tehti riigivaenlane pelgalt sellepärast, et ta ütles välja, et Putin ei meeldi talle.»

Gabõševil on Jakuutias palju fänne ja toetajaid, mistõttu ei ole kohalikud võimud tema kohtlemisega rahul.

Jakutski populaarne linnapea Sardana Avksentjeva nimetas šamaani kinnipidamist «selektiivseks karistamiseks» ja väljendas sotsiaalmeedias kartust, et «enese ülehindamise» eest võib igaühe hullumajja saata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles