Pelosi: Venemaale tuleks Talibani pearahade eest sanktsioonid kehtestada (2)

Copy
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi.
USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi. Foto: AP / Scanpix

USA esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi tegi eile üleskutse kehtestada Vene luureteenistusele sanktsioonid seoses pearahaga, mida see Talibanile ameerika sõdurite tapmise eest väidetavalt maksis.

Pelosi tõi ka välja, et Valge Maja oli varasemas parteideüleses eelnõus Venemaa luure- ja kaitsesektorile sanktsioonide kehtestamise vastu.

Vene luure- ja kaitsesektorit süüdistatakse Ühendriikide sõdurite elu ohtu seadmises läbi pearahade skeemi, märkis Pelosi.

«Misiganes muud sellest sünnib, peame me need sanktsioonid kehtestama ja jõustama,» lausus ta.

Ta lisas, et Venemaa tuleks taaskordse katse eest USA valimisi õõnestada vastutusele võtta.

Valge Maja väitel ei teavitatud president Donald Trumpi pearahast, sest luureagentuuride vahel ei olnud selle teabe usaldusväärsuse osas konsensust.

Ajaleht The New York Times kirjutas aga viitega mitmele ametnikule, et vastav info sisaldus juba veebruaris presidendi igapäevases kirjalikus raportis.

Pelosi rääkis ajakirjanikega pärast kohtumist USA luureametnikega, kes briifisid kongressi liidreid pearahade asjus, ent ta keeldus kohtumise sisu arutamast.

Samas ütles ta, et «loomulikult» oleks pidanud presidenti asjast teavitama, isegi kui teave veel kinnitatud polnud.

«See on kõrgeim prioriteet: vägede kaitse,» lausus Pelosi.

«President peaks kulutama rohkem aega igapäevaste raportide lugemisele ja vähem aega sõjaväeparaadide korraldamisele ja Konföderatsiooni jäänuste säilitamisele,» leidis spiiker.

Senaator Robert Menendez esitas kolmapäeval muudatuse Pentagoni eelarveseadusele, millega külmutataks Putini ja teiste Vene ametnike varad ning tühistataks nende viisad, juhul kui nende seotus pearaha pakkumisega kinnitust leiab.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles