Kahele Panama ekspresidendile esitati rahapesusüüdistus

Copy
Panama ekspresident Ricardo Martinelli.
Panama ekspresident Ricardo Martinelli. Foto: AFP / Scanpix

Kahele Panama viimasele presidendile, Ricardo Martinellile ja Juan Carlos Varelale, esitati eile süüdistus rahapesus, osana kahest eraldiseisvast skandaalist.

Martinellile esitatud rahapesusüüdistus puudutab niinimetatud «New Business» kaasust, mille raames osteti tema valitsusajal 2009.-2014. aastal riigi raha eest väidetavalt üks kirjastus.

Martinelli (68) oli prokuratuurist väljudes sõjakas meeleolus.

«Ma olen teiega otsekohene: see ajab mind marru, see poliitiline tagakiusamine, millel pole lõppu... nad tahavad mind selle asjaga siduda, et minust lahti saada,» ütles ta.

Ekspresident veetis pärast seda kui USA ta välja andis kaks aastat eeluurimisvanglas süüdistatuna oma rivaalide tagant nuhkimises. Tolles juhtumis mõisteti ta mullu õigeks.

Varelale (56) esitati rahapesusüüdistus seoses Odebrechti kaasusega, teatas Panama prokuratuur.

Kahtluste järgi võttis ta vastu ebaseaduslikke annetusi Brasiilia ehitushiiult Odebrecht.

Varela, kes lahkus ametist läinud aastal, ütles: «Ma käin oma süütust tõestamas nii palju kordi kui vaja, täpsustan mistahes küsimusi, mis prokuröril on, ja allun riigile ning tugevdan õigusriiki.»

Ekspresidentidele süüdistuse esitamine «võib, kui me oleme optimistlikud, tähendada, et keegi pole seadusest kõrgemal», ütles Transparency Internationali Panama haru juht Carlos Barsallo.

«Realistlikuks ja ettevaatlikuks jäädes ning tuginedes minu varasemale kogemusele, peame me ootama ära tõelised ja lõplikud tulemused, sest Panamas on võidutsenud arusaam karistamatusest,» ütles ta.

Martinelli ja Varela kandideerisid 2009. aasta valimistel koos ning viimasest sai toona asepresident. Kahe mehe liit lagunes aga kaks aastat hiljem, kui Varela välisministri ametist vallandati. Alates sellest on nad vaenlased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles