Macron nimetas ametisse uue peaministri (1)

Copy
Uus Prantsusmaa peaminister Jean Castex.
Uus Prantsusmaa peaminister Jean Castex. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters/Scanpix

Peaminister Edouard Philippe’i juhitud Prantsusmaa valitsus esitas täna tagasiastumispalve, mille president Emmanuel Macron rahuldas. Uueks peaministriks saab 55-aastane konservatiiv Jean Castex.

Kõrge riigiametnik Castex oli Prantsusmaa koroonapiirangutest väljumise strateegia arhitektiks. «Vabariigi president nimetas Jean Castexi peaministriks ja andis talle ülesandeks valitsuse moodustamise,» teatas presidendipalee pärastlõunal tehtud lühikeses avalduses. Castex on Lõuna-Prantsusmaal asuva Prades'i väikelinna linnapea.

Täna ennelõunal teatas palee avalduses Prantsusmaa valitsuse tagasiastumisest. Ehkki välja ei toodud tagasiastumise põhjust, oodati valitsuses muutusi pärast seda, kui Macron lubas oma ametiaja viimaseks kaheks aastaks valida uue kursi.

Võimalike ümberkorralduste üle spekuleeriti juba mõnda aega, kuna usuti, et president Macronil on oma populaarsuse päästmiseks vaja ette võtta suunamuutus.

Edouard Philippe.
Edouard Philippe. Foto: IAN LANGSDON/EPA/Scanpix

Tõsisemalt hakati valitsuse tagasiastumisest rääkima pärast seda, kui Macron teatas juuni keskel, et vaja on uut hingamist. Macroni suureks ülesandeks on riigi majandus pärast koroonakriisi taaskäivitada.

Kuigi Prantsusmaa võime kritiseeritakse nende tegevuse eest koroonakriisi ajal, on Sky Newsi teatel Philippe’i populaarsus viimastel nädalatel märgatavalt kasvanud. Nädalavahetusel valiti Philippe kohalikel valimistel Le Havre'i linnapeaks. Valimiste järel muutusid jutud ümberkorraldustest veelgi valjemaks, sest Macroni partei sai lüüa riigi suurimates linnades.

Esialgu ei olnud selge, kas Philippe jääb uue valitsuse juhiks või vahetatakse ta välja. Uudisteagentuuri AFP allika teatel on aga juba käimas ümberkorraldused peaministri Pariisi residentsis, et see tema järglasele üle anda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles