Türgis algas kohus Khashoggi mõrvas kahtlustatavate saudide üle

Copy
Türgi politseinik kõndimas mööda ajakirjanik Jamal Khashoggi pildist Saudi Araabia Istanbuli konsulaadi lähistel.
Türgi politseinik kõndimas mööda ajakirjanik Jamal Khashoggi pildist Saudi Araabia Istanbuli konsulaadi lähistel. Foto: AP / Scanpix

Istanbuli algas täna tagaselja kohus 20 saudi üle, keda süüdistatakse ajakirjanik Jamal Khashoggi tapmises 2018. aastal.

Kahtlusaluseid, kelle hulgas on kaks Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani endist nõunikku, kohal ei ole.

USA mainekas väljaandes The Washington Post kirjutanud 59-aastane Khashoggi, kes kritiseeris teravalt Saudi Araabia võime, tapeti ja tükeldati 2018. aasta oktoobris Saudi Araabia konsulaadis Istanbulis, kuhu ta läks türklannast pruudi Hatice Cengiziga abiellumiseks vajalikke dokumente korda ajama.

Tema mõrva tellimises süüdistatakse kroonprints Mohammed bin Salmanit, kuid kuningriik eitab seda kindlalt.

Kohtualuseid süüdistatakse tahtlikus ja koletus tapmises ning piinade tekitamises. Prokurörid on andnud välja nende vahistamiskäsu.

Türgi prokurörid väidavad, et operatsiooni juhtisid Saudi Araabia luureülema asetäitja Ahmed al-Assiri ja õukonna meediajuht Saud al-Qahtani. Kohtu alla antud mehed olid nende käsutäitjad.

Kohtuistungitest võtavad osa Cengiz ning ÜRO eriraportöör kohtuvälise hukkamise alal Agnès Callamard, kes peab kroonprintsi mõrvaga seotuks.

Kohtus oli täna ka Khashoggi lähedane sõber ja Türgi võimupartei nõunik Yasin Aktay.

Cengiz avaldas lootust, et kohtus selgub ka Khashoggi surnukeha asukoht ning tulevad päevavalgele asitõendid tapjate ja nende taga olevate isikute kohta.

Khashoggi surnukeha tükeldati konsulaadis ning seda ei ole tänini üles leitud.

Saudi Araabia väitel oli juhtum käest läinud operatsioon. Detsembris mõisteti viis avalikkusele tundmatuks jäänud inimest selle eest kinnisel kohtuistungil surma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles