Souli luurejuhiks sai Pyongyangile 450 miljonit dollarit saatnud mees

Copy
Lõuna-Korea vastne luurejuht Park Jie-won (keskel), vaatamas kuidas kätlevad Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni noorem õde kim Yo-jong ja Lõuna-Korea riikliku julgeolekuteenistuse juht Chung Eui-yong.
Lõuna-Korea vastne luurejuht Park Jie-won (keskel), vaatamas kuidas kätlevad Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni noorem õde kim Yo-jong ja Lõuna-Korea riikliku julgeolekuteenistuse juht Chung Eui-yong. Foto: AFP / Scanpix

Lõuna-Korea nimetas täna oma uueks luurejuhiks endise parlamendiliikme, kes istus vangis Põhja-Koreale 450 miljoni dollari saatmise eest.

Sammu taga on Lõuna-Korea presidendi Moon Jae-ini soov parandada suhteid Põhja-Koreaga.

Viimasel ajal Pyongyangi sapise kriitikatulva alla jäänud Moon tegi ümberkorraldusi nii oma julgeolekumeeskonnas kui kahe Korea suhetega tegelevas ühinemisministeeriumis.

Riikliku luureteenistuse uueks juhiks saanud Park Jie-won on neljakordne endine parlamendiliige ja Nobeli rahupreemia saanud ekspresidendi Kim Dae-jungi endine usaldusalune. 2000. aastal etendas Park olulist rolli esimese Koreade tippkohtumise korraldamises.

Parkil on Kimi «päikesepaistepoliitika» tulemusena Põhja-Koreas ulatuslik kontaktvõrgustik.

Hiljem on selgunud, et Park aitas toimetada enne ekspresidendi ja Põhja-Korea praeguse liidri Kim Jong-uni isa Kim Jong-ili kohtumist salaja Põhja-Koreasse 450 miljonit dollarit Hyundai kontsernilt.

Asja ilmsikstulek määris Kim Dae-jungi maine ja Park saadeti kolmeks aastaks vangi.

Vanglast vabanenuna naasis ta parlamenti ja teenis seal veel kolm ametiaega, enne kui ta tänavu aprillivalimistega kohast ilma jäi.

Ühinemisministriks nimetati 1980. aastatel tudengiaktivistina poliitikasse tulnud ja hiljem Demokraatliku Partei parlamendifraktsiooni juhiks saanud Lee In-young.

Analüütikute sõnul saab ministeerium tema nimetamisega Põhja-Korea poliitika asjus suurema sõnaõiguse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles