Prantsusmaa vastne peaminister asub Macroni uut kurssi ellu viima

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron surub kätt vastsel peaministril Jean Castexil.
Prantsuse president Emmanuel Macron surub kätt vastsel peaministril Jean Castexil. Foto: Reuters/ScanPix

Prantsuse president Emmanuel Macron nimetas reedel seni valitsust juhtinud Édouard Philippe'i asemel peaministriks kõrge riigiametniku Jean Castexi, kes asub tema uut kurssi ellu viima.

Philippe ja tema valitsus esitasid pärast võimuerakonnale kehva tulemuse toonud kohalike valimiste teist vooru lahkumisavalduse ning president rahuldas selle.

Castex on ametlikult paremopositsiooni liige, kuid tema ülesanne on olnud juhtida koroonapiirangute järk-järgulist tühistamist ja majanduse taastumist.

Élysée palee teatel võtab ta kolm aastat peaministrina töötanud Philippe'ilt juhtimise üle.

Macron on lubanud võtta ametiaja viimasel kahel aastal uue kursi ja keskenduda majanduse taastamisele koroonaviiruse kriisist.

Reedel on oodata ka muid ümberkorraldusi valitsuses.

Philippe'i lahkumisest hakati rääkima nädala algul, kui selgus, et Macroni tsentristlik partei sai pühapäevastel kohalikel valimistel kehva tulemuse ja mitmes suures linnas tõusid võimule rohelised.

Parempoolne Philippe, kes ei ole Macroni erakonna La République En Marche! (Edasi, vabariik) liige, valiti Le Havre'i linnapeaks.

Ehkki eeldati, et Macron püüab oma sotsialistimainet parandada ja valib vasakpoolse peaministri, on Castex parempoolse Vabariiklaste partei liige.

Valitsuse sammud koroonakriisi ajal suurendasid Philippe'i toetust, kuid 2017. aastal võimule tulles auahneid majandusreforme kavandanud Macroni populaarsus on kahanenud.

President ütles neljapäeval usutluses piirkondlikele lehtedele, et Prantsusmaa peab valmistuma väga raskeks majanduskriisiks, mistõttu tuleb võtta uus kurss.

Macroni sõnul on see aluseks majanduse, ühiskonna, keskkonna ja kultuuri taastamisele. «Selle taga saab olema uus meeskond,» lubas ta.

Macroni ametiaja algusest peale peaministrina töötanud Philippe on surunud läbi rea vastuolulisi ümberkorraldusi, mis on vallandanud ulatuslikud streigid ja raevukad valisusvastased mässud nagu kollavestide liikumine.

Élysée palee teatel jõudsid Macron ja Philippe neljapäeval kohtudes üksmeelsele seisukohale, et presidendi ametiaja uues etapis on vaja uut valitsust.

«Algab uus faas uute talentide ja uute valitsusmeetoditega,» ütles üks Élysée palee ametnik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles