Vandaalid sodisid Kopenhaageni Väikese merineitsi kuju (2)

Copy
Vandaalid kirjutasid Väikese merineitsi kuju kivile inglise keeles "rassistlik kala".
Vandaalid kirjutasid Väikese merineitsi kuju kivile inglise keeles "rassistlik kala". Foto: AP/Scanpix

Vandaalid sodisid reedel Kopenhaageni kuulsaimat monumenti, Väikese merineitsi kuju, kuid nii politsei kui kommentaatorid olid hämmingus, kes seda teha võis ja mis nende sõnum oli.

«Saame kinnitada, et vandaalid ründasid Väikest merineitsit millalgi täna hommikul enne kella üheksat,» ütles Kopenhaageni politsei AFP-le tehtud avalduses.

«Tundmatu isik kirjutas monumendi peale sõnad »Rassistlik kala«. Tegeleme asja uurimisega.»

Väikese merineitsi kuju, mis on tehtud Hans Christian Anderseni 1837. aastal kirjutatud muinasjutu järgi, on Edvard Erikseni loodud 175 kilogrammi kaaluv skulptuur.

Aastate jooksul on kuju kallal korduvalt vandaalitsetud, kaasa arvatud aastatel 1964 ja 1998, mil varastati merineitsi pea ning aastal 1984, mil lõigati küljest neitsi käsi.

Tihti on vandaalitsemine seotud teatud poliitilise sõnumiga, nii näiteks kirjutas keegi jaanuaris sama kivi peale «Vabastage Hongkong».

Praegune rassistlik süüdistus on aga pannud inimesi mõtlikult kukalt sügama.

«Muidugi võib kirjandusteoste puhul neid tõlgendada läbi erinevate prillide,» ütles Lõuna-Taani ülikooli juures asuva H.C. Anderseni keskuse spetsialist Ane Grum-Schwensen telekanalile TV2. «Aga mul on raske mõista, mida rassistlikku on võimalik leida »Väikese merineitsi« seikluses.»

Politsei sõnul kahjustasid vandaalid «erinevate sõnumitega» ka teisi Kopenhaageni monumente.

Teiste seas soditi ka misjonär Hans Egede monumenti, kes alustas luterliku misjonitööga Gröönimaal ning ka linna loodeosas asuvat Mahatma Gandhi monumenti.

Politsei sõnul kirjutas keegi 16. juunil ka sõna «rassist» Taani kuninga Christian IV monumendi peale, kes valitses Taanit vahemikus 1588 -1648.

Paljud ajaloolised monumendid on jäänud ette vandaalidele erinevates riikides aset leidvate rassismivastaste meeleavalduste raames, mis järgnesid 25. mail vahistamise käigus valgenahalise politseiniku tapetud afroameeriklase George Floydi surmale Minneapolises.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles